Siker

Okosan önzőnek lenni jó! Ebben az öt helyzetben mindenképp

Igyekszünk az élet minden területén maximálisan teljesíteni, de ez nagyon fárasztó. Vannak olyan helyzetek, amikor igenis önzőnek kell lenni azért, mert a boldogságunk révén az egész családunkra hatással vagyunk.

Sosem értettem azokat a filmeket, amelyekben az anyukák fitten ébrednek, mosolyogva tündökölnek egész nap, majd este ugyanazzal a mosollyal térnek nyugovóra. Ők sosem fáradnak el?

Imádjuk a családunkat, és jó eséllyel még a munkánkat is, de pont, mert igyekszünk mindenhol a maximumot kihozni magunkból, nincs időnk egy fontos emberre az életünkben: magunkra. Így tehát nyugodtan legyünk önzőek néha, mert nagyon is megérdemeljük, hogy magunkra is fordítsunk némi időt.

Fotó: iStock.com/lolostock

Fotó: iStock.com/lolostock

Az esküvőn nincs apelláta

Ha arról van szó, mikor lehet önző egy nő, akkor mindenki az esküvőre gondol. Ilyenkor mi vagyunk a fontosak, miénk a főszerep, hát ragadjuk is meg az alkalmat. Előfordulhat, hogy a már férjezett barátnők, az örömanya és az anyósjelölt is bele akar szólni a terveinkbe, de nyugodtan a sarkunkra állhatunk. Biztosan csak jót akarnak, de azért, mert ők már túl vannak rajta, még nem szakértők. Nekik is megvolt a saját lehetőségük, és úgy illik, ha nekünk is meghagyják erre a napra az önzés jogát. A legfontosabb, hogy ne mások elvárásainak kelljen megfelelnünk, csak a magunkénak.

Az anyai énidőt nem lehet elégszer hangsúlyozni

Amikor éhes szájak rohangálnak körülöttünk, és a zajszint az egekben van, hajlamosak vagyunk kiakadni. Ha elkészült az étel, akkor még rendrakás is vár ránk, és ha mindezt munka mellett csináljuk, a kiégés veszélye fenyegethet minket. Persze a családunk az életünk, de nekik is jót tesz, ha anya magára is tud időt szakítani. Ez esetben az is ajándék, ha egyedül tudunk vásárolni, vagy ha ki tudunk kapcsolódni egy film erejéig. Nem kell hogy társaságba menjünk. Bízzuk a gyerekeket a nagyszülőkre, és üljünk be egy romantikus filmre, amit a férjünk úgysem nézett volna meg velünk. A lényeg, hogy anyaként is legyen énidőnk!

Ha az egészség a tét…

Amikor diétáztam, a barátnőim gyakran próbáltak elcsalni sütizni. Furán néztek rám, ha folyton salátát ettem, és képesek voltak megsértődni, ha a méregtelenítés közepén kihagytam a borozást. Pedig éppen ilyenkor fontos, hogy a sarkunkra álljunk. Az egészségünk a legnagyobb kincsünk, ha mi nem foglalkozunk vele, akkor ki fog? Ha a párunk megjegyzi, hogy a salátánk hozzávalói többe kerültek mint az ő vacsorája, akkor csak engedjük el a fülünk mellett. Nem szabad, hogy engedjünk a külső nyomásnak. Ha vannak kitűzött céljaink, dolgozzunk értük, és ne hagyjuk, hogy bárki letérítsen minket az utunkról.

A munkahelyen jobb észnél lenni

Ez valahol kétélű fegyver de tény, hogy a mi jövőnkért, előmenetelünkért senki sem fog helyettünk megdolgozni. Fontos, hogy a munkahelyi hangulat jó legyen, de ha egy vitás kérdésben kell dönteni, akkor legyünk észszerűek, és ha kell, önzőek. Ez persze nem azt jelenti, hogy igazságtalanul tiporjunk el másokat. De ha a helyzet felmérése után jogos lépésnek tűnik a saját szempontjainkat érvényesíteni, akkor miért ne? Mindenki a saját sikereiért dolgozik, és mások sem minket helyeznek majd maguk elé. Gondolkodjunk okosan!

Fotó: iStock.com/lolostock

Fotó: iStock.com/lolostock

Ha az álmok megvalósítása a cél…

Ha az álmaink nem rugaszkodnak el a valóságtól, tegyünk meg értük mindent, amire képesek vagyunk. A saját álmainkat senki sem váltja valóra helyettünk! Így lehetőségeinkhez mérten érdemes küzdeni értük.

A legfontosabb mégis az, hogy találjuk meg az egyensúlyt, és ne legyünk önzőek ész nélkül. Ugyanakkor az sem megoldás, ha mindig, minden helyzetben feláldozzuk önmagunkat. Vizsgáljuk meg alaposan az egyes helyzeteket, és bátran tegyünk azért, amit el szeretnénk érni, úgy, hogy az önzésünk ne legyen bántó a közvetlen környezetünkben senkire.