Egészség

Szeder, a csodaszer

A szeder jótékony hatásai régóta ismertek, valóságos csodaszer, mert számos betegség megelőzésében játszik szerepet, és nagyon jó hatással van a szervezetünkre. Még épp tart a szezonja, együnk belőle, amennyit csak tudunk.

A szederről azt írja a wikipédia, hogy a rózsafélék családjába tartozik, Európában több mint kétezer fajta található belőle. Idehaza többféleképpen hívják: van, ahol szederje, szedernye, máshol fekete málna a neve. Nagyon kedvelt gyümölcs, ami nemcsak kissé fanyar, de édes és nagyon finom ízének köszönhető, hanem megannyi, a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásának.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Kiváló antioxidáns, flavonoidjai az immunrendszert erősítik, valamint a gyulladásokat enyhítik. Sok ásványi anyagot is tartalmaz, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán is van benne, ezek pedig a vírusok és baktériumok ellen hatnak. Mivel vitaminokban is gazdag, tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint, igencsak erősíti a szervezetet.

Gazdag rostokban is, ezek meg az emésztésre gyakorolnak jótékony hatást.

A szeder fogyasztásával többek között a cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentjük, de ennek a gyümölcsnek daganatgátló hatása is van.

A szeder feketés színét a benne lévő antociánok adják, e vegyület miatt a szeder sok mindenre jó: csökkenti a gyulladásokat, javítja a memóriánkat, karbantartja a vércukorszintünket és a vérnyomásunkat, de segíti a szív- és érrendszeri problémák megelőzését is.

Mindezek a pozitív hatások leginkább akkor érvényesülnek, ha a szedret nyersen, frissen fogyasztjuk, de számos dolog, szörp, lekvár, gyümölcsleves készíthető belőle. Befőzve, eltéve télen is fogyaszthatjuk.

De nemcsak a gyümölcs, hanem a levele is használható: a leveleiből készült italok állítólag gátolják a gombák szaporodását, a levelekből készült tea pedig salaktalanító, hasfogó, vérnyomáscsökkentő hatású.