Egészség

A császármetszés 15 fekete pontja, amit mégis jó előre tudni

A császármetszésről senkinek nem a jó buli kifejezés jut eszébe. De ez egy olyan dolog az életben, amire nem minden esetben van befolyásunk. Szerintünk jobb előre felkészülni rá és mások hibájából tanulni – így sokkal egyszerűbb lesz a gyógyulás!

Egy gyermek megszülése egy nő életében a legnagyobb élmény, ami bekövetkezhet – és ez a kijelentés tartalmazhat pozitív és negatív felhangot egyaránt. Ki-ki a maga módján éli meg. Van, aki úgy hagyja el a szülőszobát, hogy másnap bevállalná újra, más pedig soha többet nem akarja átélni mindezt. Mindannyian mások vagyunk, nincs két egyforma kismama és születés. Szülés azonban csak kétfajta módon lehetséges: hüvelyi úton vagy császármetszéssel. A következő felsorolással sem megrémíteni, sem elborzasztani, sem eltántorítani nem szeretnénk senkit a császármetszéstől. Azért szedtük össze a mi tapasztalatainkat, mert az alábbi pontok többségét mi nem tudtuk előre, csak menet közben jöttünk rá – de bárcsak valaki elmondta volna… Mindentől függetlenül abban mindannyian egyetértünk, hogy bőven megérte.

Fotó: iStock.com/Rohappy

Fotó: iStock.com/Rohappy

15 pont, amit jó előre tudni

1: A műtétet érezni, csak a fájdalmat nem
Epidurális érzéstelenítés után a deréktól lefelé érzékelt fájdalomingerek nem jutnak el az agyba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más ingerek sem. Ennél fogva tompán érzékelhető marad minden, ami odalent történik. A legegyértelműbb érzés a ráncigálás lesz, főleg miután a hasfalat felnyitották, de még a baba kiemelését követő varrást is lehet érezni. Ha időközben múlik a fájdalomcsillapító hatása és egyre élesednek az ingerek, szólni kell.

2: Előfordulhat, hogy nincs idő az epidurálra
Ez a magzat vagy az anya állapotának sürgős romlásakor fordul elő, hiszen egy epidurális beavatkozás akár negyed órát is igénybe vehet. Ilyen esetekben altatót használnak, amely azonnal hat.

3: Az idegesség kellemetlen szitukban is megmutatkozhat
Nem köntörfalazunk: azért itatnak savlekötőt a műtét előtt, hogy anyuka ne hányjon a műtőasztalon. Ez sajnos nem mindenkinél jön össze…

4: A műtétet követő hat óráig a fejmozdítás tilos
Ez az egyik legszigorúbb szabály, amit mindenképpen be kell tartani! Aki a hat óra letelte előtt megemeli a fejét, annak elképesztő fejfájása lesz. A fejmozdítás alatt az emelést kell érteni, nagyon óvatosan jobbra vagy balra fordítani lehet a fejet.

5: A türelmi idő után fel KELL kelni. Egyedül.
Ennél keményebb dolog nincs. A műtétet követő első menet a mosdóba vezet majd, ahová a nővér kikíséri a kismamát, hogy mellette legyen, ha a frissen operált nő elájulna. Kórháza és szülésznője válogatja, mennyire segítenek a kismamának az első felkelésnél. Van, ahol nagyon, van, ahol egyáltalán nem.

6: Van, aki a varratszedésig nem tud egyedül lefeküdni
Nem egy császáros anyuka töltötte már széken, kanapén, magas fotelban a szülést követő két hetet azért, mert egyszerűen nem tudott lefeküdni és felkelni az ágyból, annyira fájt a sebe. A nagyon mély kanapé, a nagyon alacsonyan lévő ágy mind kiesnek ilyenkor. Bárhol tölti is az ember az idejét (éjjel, nappal egyaránt), ha lehet, legyen valamilyen kapaszkodó, amivel felhúzhatja magát, hogy ne kelljen a hasizmokat használni.

7: Minden szoros ruhadarab viselete kellemetlen lesz
Még a bugyi széle is zavarni fog, mert többnyire épp abban a vonalban ejtik a vágást is. Kötéstől függetlenül nagyon érzékeny lesz a seb, ezért lehetőség szerint kismamabugyit, nagyibugyit, laza ruhákat, kismamanadrágokat, magas derekú szoknyákat és nadrágokat készítsünk be erre az időszakra. (Többnyire a kismamaruhák beválnak.)

8: Semmit nem emelhet – épphogy csak a babát
A gyermekét természetesen megfoghatja az anyuka, de a nála nehezebb tárgyakat nem, nehogy megerőltesse a sebet. A babának ilyenkor még egyébként is elég a magas pozícióba állított babaágy, minden más feladatot (fürdetés, pelenkázás) pedig oldjunk meg asztalmagasságban.

Fotó: iStock.com/Jaengpeng

Fotó: iStock.com/Jaengpeng

9: A „nagydolog” nem lesz kis dolog
Nincs ezen mit szépíteni: minden kis- és nagydolgunk végzésekor automatikusan használjuk a hasizmokat, ezt császármetszés után egyből tapasztalni lehet. Az első napokban nagyon oda kell figyelni erre, különben fájdalmas élményben lesz részünk. Annál is inkább, mert a műtét után gyakori a székrekedés, ami tovább nehezíti az amúgy is kényes helyzetet. Érdemes ( kötelező) rostdús ételeket fogyasztani, minél többet!

10: Hajolgatni kizárt
A sebgyógyulásig minden olyan mozdulatot kerülni kell, ami a hasizom és a törzs nyújtásával, fordításával, hajlításával jár – lásd magas polcról tápszert levenni, leesett cumiért lehajolni, az ágyon kinyújtózkodni, oldalt lévő távirányítóért kihajolni. Az ember mindig érzi, meddig van a határ, a sebgyógyulással folyamatosan tágulnak majd a keretek is. De mindent a nulláról kell kezdeni!

11: Hajmosás és fürdés a varratszedésig tabu
Egyrészt azért, mert a seb varratszedésig nem kaphat vizet, tehát a mosakodás is csak óvatosan megengedett – fenékig zuhany, sebtől felfelé csak szivacsos mosdás. Másrészt a hajmosáshoz vagy nagyon előre vagy nagyon hátra kell hajolni, mindkettő fájdalmas és megerőltető.

12: A köhögés és tüsszentés aljas egy dolog ilyenkor
Mert az ember nem tudja kontrollálni közben a rekeszizmát, ami összerántja a hasizmokat. Meg kell tanulni tehát nagyon diszkréten és illedelmesen köhinteni és befogott orral megvárni, amíg a tüsszentési inger elmúlik. Az orrfújást szintén gyakorolni kell. Aki császármetszés előtt vagy után közvetlenül fázik meg, annak rengeteg plusz önuralomra lesz szüksége…

13: „Csak” császáros anyuka, nem szült „rendesen”
Hát igen. Ezt az aljas mondatot egyetlen nő sem mondja ki nyíltan, de senki ne lepődjön meg, ha a mamaklubban mégis ennek a véleménynek a burkolt változatával találkozik. Nincs rá ellenszer.

14: Figyelni kell a sebet, elfertőződhet
A császármetszés egy komoly hasi műtét még akkor is, ha ma már rutinbeavatkozásnak számít. Ráadásul a hüvely nem egy steril környezet, hanem tele van baktériumokkal, melyekből könnyen átkerülhet valami a műtéti hegre. Ha a seb a kezdeti állapothoz viszonyítva romlik, ég, begyullad, forró lesz, gennyedzik, megnő a mérete, azonnal vissza kell menni a kórházba megnézetni a saját orvosunkkal vagy az ügyeletes orvossal!

15: A második már sokkal jobb lesz!
Tényleg. Az ember már tudja, mire számítson, ismeri a testét és a reakcióit a beavatkozásra, tudja, hogyan kell mozogni és a babát ellátni a varrat ellenére és tudja, hogy két hét múlva jön a megváltó varratszedés. És addig is ott van a szuszogó csoda, akiért bármikor, újra, bármit…

További segítségként érdemes megnézni az alábbi videót egy nagyon hasznos alkalmazásról: