Egészség

Kutyaterápia: tappancsos pszichológusok

A kutya az ember legjobb barátja – ért egyet ezzel a világ sok millió kutyatulajdonosa. Én magam is közéjük tartozom, két fehéres kis eb fogad boldog mormogással, amikor hazaérek. Lassan tíz éve élek velük, és két fantasztikus egyéniséget ismertem meg bennük, akikkel feltétlen szeretettel és bizalommal fordulunk egymás felé. Valóban, mintha emberbarátaimról beszélnék – és ahogy az emberek, a kutyák is rengeteg dologban tudnak nekünk segíteni. A vakvezető, mentő, drogkereső kutyákról több helyen hallhatunk, azonban a terápiás munkában alkalmazott kutyákról kevesen tudják, mit csinálnak, hogyan és kiknek tudnak segíteni. Szabó Zsuzsanna pszichológus segítségével kerestünk választ ezekre a kérdésekre.

„Először Boris M. Levinson, amerikai pszichiáter vette észre 1986-ban, hogy a visszahúzódóbb gyermekek is könnyebben megnyílnak, ha az orvos kutyája a közelben van. Úgy vélte, hogy a kutyán keresztül sokkal egyszerűbben és gyorsabban kiépíthető a terapeuta és a kliens közti terápiás kapcsolat, könnyebben megy a ráhangolódás” – meséli Zsuzsanna. Kutatások is bizonyítják, hogy az állatsimogatás jótékony hatással van testi és lelki egészségünkre is. A testi érintés, törődés oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást – egy vizsgálat során kiderült, hogy az állattartók körében kevesebb a szívbeteg. Lelkileg pedig a kutyáktól kapott hála, játékosság, odaadó szeretet az, ami jókedvre derít minket, ha foglalkozunk velük.

Fotó: iStock.com/Lisa5201

Fotó: iStock.com/Lisa5201

A gyógyítás területén háromféle formában dolgozhatunk együtt kutyákkal, akik természetesen speciálisan kiképzett, rendkívül emberbarát, empatikus állatok. Az állat által asszisztált terápia során valódi terápiás munka folyik, amit képzett szakember vezet. Például gyermekeknél beszéd- és mozgásfejlesztő terápiák esetén számtalan játékos és izgalmas feladatot lehet végezni egy kutya segítségével, de hasznára válhat az állatasszisztált terápia krónikus betegnek, függőknek, pszichiátriai gondozottaknak is. Sőt, egészséges felnőttek részére tartott önismereti, konfliktuskezelési csoportba is színt vihet egy négylábú terapeuta asszisztens. Az állatasszisztált aktivitás során nincs konkrétan kitűzött terápiás cél, hanem a hangulat javításában, a feszültség oldásában segítenek az állatok. Idősek otthonában, börtönökben, kórházban vagy nevelőintézetekben egy barátságos eb társasága sok embernek csal mosolyt az arcára. Számukra a kutyákkal töltött napok feledtetik egy rövid időre problémáikat, oldják szorongásukat – azaz igazi gyógyírt jelenthetnek. Az állatokkal történő foglalkozások harmadik formája az állatasszisztált oktatás, amikor a pedagógia területén segítenek a kutyák. A feszültség oldása és a tananyag játékos elsajátítása a legfontosabb előny, amit nyújtani tudnak, ezzel kellemesebbé téve mind a pedagógus, mind a tanárok számára a sokszor szigorú iskolai követelményrendszert.

„Az állatok bundájának simogatása kiváltja azokat a boldogsághormonokat, amik az emberek közötti testi kontaktus esetén is felszabadulnak.”

Zsuzsanna maga is állatasszisztált terápiákat folytat, természetesen ő is nagy kutyarajongó. „A csoporton a kutya aktivitásán keresztül, a vele való kapcsolatteremtés által igyekszünk a kliensek személyiségét, empátiás készségét, érzelmi életük minőségét fejleszteni.” E folyamat mögött rejlő háttérmechanizmusok még nem teljesen tisztázottak, több hipotézis is született a magyarázatukra: „Egyrészt a társas támogatás szerepe jelentős: mind pszichésen, mind fizikailag is érezzük kutyánk jelenlétében, hogy nem vagyunk egyedül. Az odaadó figyelem és bizalom erősíti testi-lelki immunrendszerünket is.” A másik fontos mechanizmus az érintés fontosságában keresendő: „Az állatok bundájának simogatása kiváltja azokat a boldogsághormonokat, amik az emberek közötti testi kontaktus esetén is felszabadulnak.” – magyarázza Zsuzsanna.

Fotó: iStock.com/wrzesientomek

Fotó: iStock.com/wrzesientomek

Hazánkban több alapítvány is foglalkozik kutyaterápiával, például a Félúton Alapítvány vagy a Mancsos segítőtársaink alapítványhoz is bizalommal fordulhatunk, amennyiben az állatasszisztált foglalkozások segítségével szeretnénk fejlődni, fejleszteni.