Ridikül

Híres nők, akik szándékosan nem akartak gyereket – vakmerők, önzők vagy realisták?

Nemrég Jennifer Aniston írt egy hosszú, nyílt levelet, amiben kifejti, elege van a heves sajtóérdeklődésből a hasa iránt. Kerekedik? Nem kerekedik? Lesz baba? Nem lesz baba? Bár nem tudjuk, Jen tervezi-e az anyaságot, meglepően sok híres nő nem, és ezt nem is szégyellik.

Miért kéne szégyellni?

Logikus kérdés. Miért szégyen az, ha egy nő nem vállal gyermeket? Miért szégyen, ha társadalmilag nincs elfogadható oka gyermektelenségének? Nem meddő, nem egyedülálló, nem él súlyos szegénységben, csak az ő életébe az anyaság nem fér bele. Meg kéne köveznünk érte? A női létezés egyedüli vagy prior célja, hogy anya legyen? És ha nem az, akkor nem is nő a nő? De mi a helyzet a gyermektelen férfiakkal? Tőlük miért nem várjuk el az asztalt csapkodva, hogy mindenképpen legyen gyerekük? Miért nem sajnálkozunk rajtuk, és nem kérdezzük őket szomorúan: „Biztos, hogy jól döntöttél? Nem tudod, miről maradsz le!” Ezt valamiért csak a nőkkel teszi a társadalom. Elítéli, sokszor megszégyeníti azokat a nőket, akik úgy döntöttek, nem lesznek anyák. Pláne ha nincs emészthető magyarázat a döntésre. Csak. Úgy. Nem akar.

Oprah Winfrey Hollywood, California, USA, 2016 Június 15. – Fotó: EPA/JIMMY MORRISON

Hét híresség rövid magyarázata

Nem mindegyik híresség ír azonban kimerítő levelet a kíváncsi szemekről, elvárásokról, mint ahogy Jennifer tette, a legtöbbjük természetesnek érzi, hogy másoknak nincs köze a magánéletükhöz, és nem tartoznak magyarázattal az elmaradt babaprojekt okán. Amikor századszor is erről faggatják őket, akkor azért két mondatban válaszolnak.

Cameron Diaz például nyugodtan, mosolyogva elmeséli, hogy fantasztikus élete van, részben azért, mert nincsenek gyerekei. Ellen DeGeneres meg nem akarja őket elrontani, párja pedig így mesélt arról, ő miért nem akar gyereket: „Mindketten úgy érezzük, hogy a gyerekvállalás nem nekünk való, ezért nem is gondolkodunk családalapításon. Persze, amikor a harmincas éveimben jártam, én is elgondolkodtam azon, hogy ha nem szülök, esetleg valami fontos dolog marad ki az életemből. Ennek ellenére úgy érzem, hogy szülni csak akkor szabad, ha teljes szívvel erre vágyik az ember. Én pedig sosem vágytam rá eléggé.”

A Szex és New York sztárja, Kim Cattrall szerint a gyerekek rövidtávon édesek, viccesek, de aztán hamar fejfájást okoznak, maga a gyereknevelés pedig fárasztó és kemény feladat.

Marisa Tomei nem érti, miért várják el a nőktől, hogy csak gyerekkel érezzék teljesnek az életüket, Renée Zellweger pedig beismerte, sosem szerepelt az ambíciói között a gyereknevelés.

„Ha lennének gyerekeim, valószínűleg utálnának. Mégpedig azért, mert a munkám miatt kevés időt töltenék velük, emiatt pedig folyamatosan szenvednének. Ezt nem akarom.”

Oprah Winfrey a maga szókimondó stílusában ezt mondta a témában: „Ha lennének gyerekeim, valószínűleg utálnának. Mégpedig azért, mert a munkám miatt kevés időt töltenék velük, emiatt pedig folyamatosan szenvednének. Ezt nem akarom.”

Helen Mirren, Oscar-díjas színésznő például olyan sokszor alakít anyát és nagymamát, hogy eszünkbe sem jut róla, a való életben nincsenek gyerekei. „Szeretem a gyerekeket, de soha nem éreztem azt, hogy nekem szükségem lenne egyre, és soha nem éreztem az anyaság hiányát sem. Egyszerűen nem ez volt a sorsom. Egy időben vártam, hátha most jött el az ideje, de aztán meggondoltam magam” – nyilatkozta egyszer.

Helen Mirren Jerusalem, Israel, 2016.  Június 22 – Fotó: EPA/ABIR SULTAN

Azzal, hogy ezek a hírességek nyíltan kiállnak amellett, hogy nem akarnak gyereket, nemcsak a bulvárlapoknak biztosítanak témát, de erőt adnak olyan hétköznapi nőknek, akik szintén így éreznek, de a társadalmi elvárások miatt nem feltétlenül vállalják ezt nyíltan. Pedig egy nőnek nem kizárólagos feladata a gyerekszülés, és ahogyan tiszteljük az anyák döntését, ugyanúgy kellene tisztelnünk ezeknek a nőknek a döntését is, hiszen a saját élete felett mindenki szabadon dönthet.