Otthon

Mosipelus-határozó

Azon töröd a fejed, hogy az eldobható pelenkát mosipelusra cseréled? Kérdéseid vannak? Akkor ez a cikk neked szól!

Mikor először terhes lettem, úgy gondoltam, a legjobb a babának és a Föld nevű bolygónak, ha mosható pelenkát használok. Naiv voltam. Mármint nem tévedtem, tényleg a legjobb a babának és a Földnek, ha nem dobjuk, hanem mossuk a pelenkákat, de első gyerekes, gyakorlatlan, kétségbeesett anyaként más sem hiányzott nekem, mint a pelenkamosás. Így pár hét alatt feladtam. Most a második gyereknél kaptunk ajándékba egy mosható pelust, és mivel sokat strandolunk, és ott azt adom rá, ezért most gyakrabban használok mosipelust, és látom az előnyeit. Lehet, a cikk végére nemcsak magamat, de téged is meggyőzlek, és együtt belevágunk a mosipelusos reformba? A mosható pelenkák világában két anyuka, Annamária és Anna, valamint Bécsy-Nemes Anikó, egy moshatópelus-webshop tulajdonosa, egészségügyi szakközgazdász és pelenkázási tanácsadó segít kiigazodni. (Ti tudtátok korábban, hogy van pelenkázási tanácsadó?)

Fotó: iStock.com/kasjato

Fotó: iStock.com/kasjato

Miért jó, jobb a mosható?

A mosható pelus hívei számos érvet fel tudnak sorolni a mosható mellett. Az első és legnyomósabb talán az anyagiak, hiszen a szobatisztaságig eldobható pelenkára akár félmilliót is elkölthetünk, míg egy mosható alapkészlet 70 ezer környékén kihozható. „Nem javaslom nagy, 15-20 darabos kezdőkészletek beszerzését, mert egyáltalán nem biztos, hogy az optimális lesz a babára szobatisztaságig. A babák folyton nőnek, változik a testalkatuk, az egyes modelleknél bizonyos súly felett már méretet kell váltani a tökéletesebb illeszkedés végett” – mondja a pelenkázási tanácsadó Anikó, aki arra is felhívja a figyelmemet, hogy a pelenkákat később a megfelelő fórumokon használtan el lehet adni. Ezt erősíti meg Annamária is, akinek nemrég lett szobatiszta a kisebbik gyereke. Mint mondja, a végső időkben használt készletüket jó minőségű, egyszerű, de márkás, használtan beszerzett darabok alkották.

Anikó azért felhívja a figyelmünket, hogy bár anyagilag kedvezőbb áron kihozható a moshatózás, azért jellemző módon a moshatóra rákapó anyák mániásak lesznek, és sorra veszik az újabb és újabb mintás, gyönyörűbbnél gyönyörűbb pelenkákat. (De ez a női vásárlási láz oka, és a nem a mosható pelenkák hibája.)

Tehát a moshatózással, ha nem száll ránk a shoppingláz, és csak azt vesszük meg, ami kell, akkor kevesebbet költünk, és kevesebb lesz a szemét (az eldobható pelenkákkal egy gyerek egy tonna szemetet termel).

Az anyagi és környezetvédelmi okok mellett az sem elhanyagolható, hogy a mosható pelenka jobb a babák bőrének is. „Kevesebb pelenkakiütésre számíthatsz, jobban szellőzik a babapopsi, hűvösebb van benne, mint az eldobhatóban, ami fiú babáknál kifejezetten előny” – mondja Anikó, és osztja a véleményét a fiús anya Eszter is, akinél ez sokat nyomott a latba, mikor belevágott a moshatózásba. Arról nem is szólva, hogy a szobatisztaságra szoktatás is sokkal egyszerűbb a moshatóakkal, mint az eldobhatóakkal.

Találd meg a neked legmegfelelőbbet a különböző modellek között!

Amikor az első gyerekemnél a mosipelussal próbálkoztam, akkor egy külön vízzáró külső és egy nedvszívó belső részből álló verziót szereztem be. Van, akinél egy konstrukció működik, de nekem nem volt megfelelő kezdőszett: „Kényelmes és kezdő anyukáknak ajánlom az All-In-One fajtát, ahol összevarrták a vízzáró pelenkakülső és nedvszívó belső réteget. Ezt ugyanúgy feladjuk és levesszük, mint az eldobhatót” – tudom meg Anikótól. Eszterék mással kezdtek: „A kezdőbarát Pop-in pelusokkal kezdtük, pont jók voltak arra, hogy beleszeressünk a műfajba.”

Montázs: Ridikül.hu

Montázs: Ridikül.hu

1. Zsebes újszülöttpelenka, Charlie Banana, 5670 forint
2. Pelenkatartó vödör, Bambino Mio, 5480 forint
3. All-in-one zsebes pelenka, Bambino Mio, 6290 forint
4. Zsebes pelenka, Milovia, 7590 forint
5. Pelenkatartó zsák, Blueberry, 5270 forint
6. Bambuszpelenka, Popin, 6990 forint

Az all-in-one fazonok mellett léteznek külön külsőből és belsőből álló modellek (én is ilyet vettem), de vannak apabarát verziók is, ahogyan azt Anikó mondja: „A különböző márkákból, fajtákból nekem mindig vannak aktuális kedvenceim. Most éppen a zsebes pelenkák, ugyanis olyan izgága lett a babám, hogy röptében kell felöltöztetnem. A zsebeseket előre beállítom a megfelelő méretre, és akár apa vagy a nagyi is könnyedén ráhúzza.”

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a nekünk és gyerekünknek leginkább megfelelő konstrukciót, és ehhez ne röstelljük pelenkázási tanácsadó segítségét kérni.

Mire lesz még szükséged?

Ha belevágsz, akkor a pelenkák (külsők és belsők) beszerzésén kívül szükséged lesz még néhány dologra. A koszos pelenkát mosásig egy száraz vödörben célszerű tárolni, és ha éppen útközben vagytok, akkor nem árt betenni a táskába egy zárható pelenkazsákot is. Ezenkívül sokan használnak úgynevezett fátyolbetétet, ami egy vékony, a pelenkába helyezhető papírréteg, amivel a nagy dolog egyben kivehető, kidobható.

Így tisztítsd!

Ma már nem kell a mosható pelenkákat főzni, fertőtleníteni, elég egy pár órás, 40–60 fokos mosás a többi babaruhával. Így igazából nem sok pluszmelót ad a tisztítás. „A folttisztító szappant kétszer végighúzzuk a belsején, ez a két mozdulat volt a piszkos része a mosizásnak, majd kiöblítjük a pelust” – kezdi Anikó, majd Eszter folytatja: „Ezt követően a szennyes pelusokat egy külön ládában tárolom öblítve. A kakival nem nagyon kell bajlódni, mert a betétekre mindig teszek kakifogó papírt, amit a kakival együtt lehúzok a vécén.” Eszter pedig egy trükköt is megoszt velünk: „A tároló tetejébe belülről teafaolajat csepegtetek, hogy semlegesítse a szagokat és fertőtlenítsen.” Ezután jön a mosás, aminek részleteit már Annamáriától tudom meg, aki az utóbbi egy évben mosótojással mos: „A mosótojás mellé nátrium-perkarbonátot rakok, ez folttisztít oxigénnel meg kicsit fertőtlenít. Öblítő helyett teafaolajat vagy drogériában kapható fertőtlenítő öblítőt használok. Hosszú 40 fokos programon mosok, mivel az utóbbi időben már kevés termelődött, hozzáraktam ruhákat is – ebben az esetben mosóparfümöt is tettem a gépbe.”