Egészség

Ezt okozza a cukor, ha sokat eszünk belőle

Nem csupán az elhízástól kell tartania annak, aki sok cukrot fogyaszt. Számos egyéb problémát okozhat a túlzott cukorfogyasztás. Most eláruljuk, hogy mi történik a testünkkel, ha sok cukros üdítőt, fánkot és egyéb magas cukortartalmú élelmiszert fogyasztunk.

Bármilyen hihetetlen, a hormonrendszerünket is megzavarja a túl sok cukor. Összezavarja a hormonokat, ezért vagy csak rövid ideig érezhetjük magunkat jóllakottnak, vagy valótlan éhségérzetünk lesz, aminek következtében egyre többet szeretnénk enni. Így aztán egyre kevésbé tudjuk megállni, hogy ne együnk, vagyis enni fogunk, ennek eredményeképpen pedig megnövekszik a belső szervek körül a zsírmennyiség – magyarán elhízunk.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

De több krónikus beteséghez is vezethet a finomított cukor túlzott figyasztása. Ugyanis a cukor növeli az úgynevezett rossz koleszterin, az LDL-koleszterin szintjét, de csökkenti a HDL-koleszterin-szintet, vagyis a jó koleszterint a szervezetünkben. Mindez májkárosodáshoz vezethet, de szívproblémák is kialakulhatnak, a rákról nem is beszélve.

És természetesen könnyen kialakulhat az inzulinrezisztencia, sőt a cukorbetegség is a túlzott cukorfogyasztás következtében. Ez a betegség aztán folyamatos kezelést igényel.

Egy tavalyi, 2015-ös kutatás azt állítja, hogy a cukros üdítők a legveszélyesebb és a legalattomosabb cukros dolgok, mert rengeteg cukrot tartalmaznak – fél liter cukros üdítő körülbelül 10 teáskanálnyi cukorral ér fel. Ezenkívül sok felesleges energiával terhelik meg a szervezetet.