Egészség

Az egészséges fogyás 4 aranyszabálya

Szinte mindenki fogyni akar, de nem mindegy, hogyan tesszük. Ne dőljünk be a villámdiétáknak, poroknak, tablettáknak, és általában a könnyű utaknak! Fogyni kemény munka, minden egyes grammért komolyan meg kell dolgozni, aki mást mond, az valamit el akar adni nekünk. Íme, itt az igazság.

Amennyiben tartós súlycsökkenést szeretnénk elérni, minden körülmények közt tartsuk be az alábbi szabályokat.

Arányok

Egy fogyókúrázónak ugyanúgy szüksége van szénhidrátra, fehérjére, zsírra, ezeket semmiképp se iktassuk ki az étrendünkből, csupán a helyes arányokra kell odafigyelnünk. A szénhidrát legyen magas rosttartalmú, a zsír legyen növényi olaj, szezámmagból vagy dióból préselt, s az állati és növényi eredetű fehérjékről se feledkezzünk meg, fogyasszunk sovány húsokat és hüvelyeseket.

Energiabevitel

Figyeljünk oda, hogy a napi minimális energiabevitelünk mindenképpen meglegyen, különben sok kárt okozunk a szervezetünknek. Érdemes egy dietetikus szakemberrel konzultálni, aki pontosan ki tudja számolni a szükségleteinket, és segít az étrend összeállításában is.

Fotó: Pexels.com/CCO license

Fotó: Pexels.com/CCO license

Igyunk eleget!

Semmit nem ér a fogyókúránk, ha nem iszunk elegendő mennyiségű, tiszta folyadékot. Ha azt szeretnénk, hogy felgyorsuljon az anyagcserénk, s a szervezetünk hamar megszabaduljon a méreganyagoktól, akkor igyunk. Nem mellesleg a víz csökkenti az éhségérzetet.

Mozgás!

Nem úszhatjuk meg a mozgást, sosem fogunk szépen, egyenletesen és hatékonyan lefogyni, heti 2 edzés nélkül. Válasszunk aerob sportot, futást, lépcsőzést, biciklizést, s a titok abban rejlik, hogy akkor se hagyjuk abba, ha már elértük a kívánt testalkatot.