Egészség

Korán kelés? Nehéz ébredés? Itt a megoldás!

Mindenkinek megvannak a saját, jól bevált módszerei arra az esetre, ha korán kell kelni. Mégis vannak azok a napok, amikor egyszerűen képtelenek vagyunk kinyitni a szemünket, csak halogatjuk a felkelést, már ötödjére nyomtuk meg a szundi üzemmódot a telefonunkon és mégis úgy érezzük, ezt a napot ágyban kellene tölteni. Vagy legalább még egy órát. Erre az esetre találtunk megoldásokat, hátha segít valamelyik, hogy a következő korán kelést megkönnyítsük. Akár már holnap!

Segíthet például, ha ébresztőnek a kedvenc zenénket álllítjuk be. Persze most ne valami romantikusan lassú dalra gondoljunk, hanem egy ritmusos, pörgős számra, amitől kedvünk támad kipattanni az ágyból, talán még táncra is perdülünk. Egy mai sláger, vagy egy olyan szám, amire egy évvel ezelőtt nyáron hatalmasat buliztunk sokat segíthet, hogy egyszeriben eltűnjön az álom a szemünkből.

Amikor beállítjuk az ébresztőt a telefonunkon, adjunk neki másik nevet az „alarm” helyett. Találjunk ki egy olyan mondatot, ami motivál bennünket, és használjunk nyugodtan szmájlikat vagy különböző piktogramokat, amikre ha ránézünk, elmosolyogjuk magunkat, vagy emlékeztetnek arra, hogy milyen csodálatos nap áll előttünk.

Fotó: Unsplash/ Mike Kenneally

Fotó: Unsplash/ Mike Kenneally

Ha szívesen sportolunk reggelente, mert akkor még hűvös van és a friss levegőn jobban esik a mozgás, akkor még előző este készítsük ki a ruhánkat, hogy reggel csak oda kelljen sétálni a fotelhez és felöltözni. Jó ötlet lehet, ha beiratkozunk egy reggeli tornaórára, vagy jógázunk harminc percet, a mozgástól a testünk és a szellemünk is felébred. Persze addig el is kell jutni, úgyhogy írjuk például az ébresztő üzenethez azt, hogy „futás!”, és tegyünk mögé napocskát, bikinit, strandot és más, a nyarat szimbolizáló jelet, és persze mosolygós emotikonokat.

Készüljünk fel az ébredésre

A könnyű ébredést már előző este megalapozhatjuk. Többek között azzal, ha idejében ágyba fekszünk, délután három után már nem fogyasztunk kávét, vagy más, koffein tartalmú ételt vagy italt. Lefekvés előtt tusoljunk le, igyunk egy nyugtató teát vagy kakaót, nézzünk egy filmet, de a legjobb, ha olvasunk. A sorok monotonitása ugyanis kikapcsolja az agyunkat, és szépen lassan elálmosodunk tőle. Ha rendszeresen tudatosan végezzük az esti rutinunkat és a reggeli szokásaink is kialakulnak, a szervezetünk is átáll és egy idő után biztos, hogy nem okoz gondot a korán kelés.