Egészség

A vitaminhiány tünetei

Általánosságban elmondható, hogy túl sok feldolgozott élelmiszert eszünk, gyorséttermekbe járunk, és kevés természetes vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Testünk azonban tűpontosan jelzi a problémákat, így a vitaminok hiányát is. Azok pedig komoly bajokhoz vezetnek. Most összeszedtük a leggyakoribb tüneteket, amelyeket vitaminhiány okoz. Ismertetjük a megoldást is.

Az alábbiakban öt tünetet sorolunk fel, amelyeket valamely vitamin hiánya okozza.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

1. Repedezett ajkak

Ezt vas, cink és B-vitaminok hiánya okozza. Akkor alakul ki könnyen, ha étrendükből nélkülözzük a fehérjét. De vegetáriánus étrend is okozhatja. Ha repedeznek az ajkaink, együnk minél többféle húst, mogyorót és hüvelyeseket.

2. Pikkelyes foltok a fejbőrön és/vagy az arcon

Ezt jellemzően a biotin (B17), vagy közismertebb nevén a hajvitamin hiánya okozza. Gyakran hajhullással párosul a tünet. Biontinban gazdag ételekkel azonban segíthetünk: együnk banánt, málnát, diót, szóját, karfiolt, gombát, lazacot és főtt tojást.

3. Aknés dudorok a karon és a lábon

Az A- és D-vitamin hiányának a jelei, de az esszenciális zsírsavak hiánya is okozhatja. Sok halat kell enni, lazacot, szardíniát, valamint magvakat. Zöldségek is segíthetnek: pirospaprika, burgonya, répa. És szedjünk D-vitamint vagy menjünk a napra és napozzunk sokat.

4. Zsibbadás a karban, a lábban

Folsav, B6 és B12 hiánya okozza. Ilyenkor célszerű spenótot, spárgát, céklát, babot és akinek telik rá, osztrigát, kagylót enni.

5. Izomgörcs a lábakban

Ezt a tünetet jellemzően magnézium és/vagy kalcium hiánya okozza. Ha ezt tapasztaljuk, akkor erősen javasolt a banán, mandula, mogyoró, cseresznye, grapefruit, brokkoli, kelkáposzta fogyasztása.