Egészség

Ezeket a szűrővizsgálatokat iktassuk be 40 év felett

40 év felett érdemes jobban odafigyelni magunkra és családtagjainkra, járjunk el rendszeresen szűrővizsgálatokra! Legyünk egészségtudatosak ebből a szempontból is, s fordítsunk energiát a megelőzésre, mivel így korán diagnosztizálni lehet az esetleges elváltozásokat, s baj esetén sokkal-sokkal nagyobb esélyünk lesz a gyógyulásra.

Vérkép

Egy bizonyos kor felett, ami általában a 40-45 év, érdemes legalább évente egyszer elmenni a háziorvoshoz, s kérni tőle laborbeutalót, hiszen rengeteg minden kiderülhet egy egyszerű vértesztből! Senki nem fogja ezt megtenni helyettünk, s pláne ne várjunk arra, hogy majd az orvos fog felhívni bennünket, ebben a kérdésben magunkra vagyunk utalva!

Tüdőszűrés

2014. január 1-től megszűnt a járványügyi érdekből végzett kötelező lakosságszűrés, mely a megelőző évek megbetegedési adatai alapján került elrendelésre. Helyét a rizikócsoportok célzott vizsgálata vette át. Évente egy alkalommal a 40 éves kor felett, aki biztosított, az jogosult igénybe venni a felnőttkori szűrővizsgálatok keretében ajánlott térítésmentes szűrést.

Fotó: Pexels.com/Mali Maeder

Fotó: Pexels.com/Mali Maeder

Fogászat

A felnőttkorral véget ér a kötelező iskolaifogászati szűrés is, ezért innentől a mi felelősségünk, hogy rendszeres kontrollra járjunk, mely nem csak a fogaink egészsége miatt fontos, hanem mert a szájüreg betegségei gyakran utalnak a szervezetünk másik pontján fellépő elváltozásokra is.

Urológia és nőgyógyászat

A férfiak esetében a rendszeres prosztataszűrés elengedhetetlen, ha pedig előfordultak a családban bélrendszeri megbetegedések, akkor az ez irányú szűrővizsgálat fontossága egyértelmű! A hölgyek évente egy ingyenes méhnyakrákszűrésre jogosultak, s érdemes időben elkezdeni a mammográfiai vizsgálatokat, az esetleges melldaganatok korai felismerése érdekében.