Csillagok

A jógik titka: a minőségi alvás

Az indiai jógik olyan szerzetesek, akik éveket töltenek magányban, a világtól teljesen elvonultan. Különleges képességük, hogy teljesen ki tudják zárni a külvilágot, és csak önmagukra, belső működésükre tudnak figyelni.

Az alvás szerintük az egyik legfontosabb dolog az életünkben, segít megőrizni testi és lelki egészségünket, és ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan élhessünk, fontos nem csak a megfelelő mennyiségű, de a megfelelő minőségű alvás is.

1. Nem véletlenül kötődik olyan szorosan az emberi szervezet az égitestek mozgásához, habár ma egy nagyvárosban már kevesebbet látunk a csillagokból, de azért jelenlétüket, erejüket folyamatosan érezzük. Használjuk ezt az energiát! A jógik szerint az elalváshoz a legmegfelelőbb időpont az, amikor a nap is lenyugszik, s értelemszerűen a tökéletes ébredés napfelkeltekor következik be, nem véletlen, hogy a sötét hatására termel olyan hormonokat a szervezetünk, melyektől elálmosodunk.

169pixapeaceful-442070_1920

2. Ettől függetlenül, ne töltsünk túl sok időt az ágyban, hiszen a „túlalvás” nem energetizál, inkább lefáraszt, sosem leszünk fittek 12 óra alvás után!

3. Fontos, hogy a test észak–dél irányban legyen alvás közben (fej az észak), igazodva a Föld mágneses pólusaihoz. Így nagyobb eséllyel lesz majd zavartalan az éjszakánk.

4. Lefekvés előtt szellőztessük ki a szobát, hogy tiszta oxigén jusson a tüdőnkbe, ne pedig az elhasználódott levegőt legyen kénytelen keringtetni a szervezetünk.

5. Nem könnyű, de talán ez a legfontosabb: villanyoltás után zárjunk ki minden zavaró gondolatot, amelyek nap közben foglalkoztattak bennünket, és engedjük el magunkat. Próbáljunk ki egy nagyon egyszerű meditációs gyakorlatot: nézzünk egy pontot a plafonon és percekig ne gondoljunk semmire. Nagyon nehéz, de némi gyakorlás után kivitelezhető!