Konyha

Étolajokat tesztelt a Nébih egy bejelentés alapján

A termékek jelölésének vizsgálata során eddig valamennyi, nem magyarországi előállítású étolaj jelölése hibásnak bizonyult. A már lezárult, biztonsági és minőségi paraméterekre is kitérő laboratóriumi vizsgálatokon ugyanakkor minden minta megfelelt az előírásoknak.

Az elmúlt években a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenőrizte az étolajokat. A feltűnően alacsony árú termékek kiemelt ellenőrzése élelmiszerlánc-biztonsági szempontból indokolt, ezért egy bejelentés nyomán haladéktalanul országos ellenőrzéssorozatot indított. A Nébih szakemberei 15 mintát vizsgálnak. A komplex laboratóriumi elemzés túlnyomó része lezárult, ezek a termékek megfeleltek az előírásoknak, jelölési hiba viszont szinte minden, nem hazai előállítású étolajnál akadt.

Gyanúsak a saját márkás termékek

A Nébih az alacsony árkategóriájú, import finomított étolajok mellett egyéb hazai gyártású, olcsó, kereskedelmi márkajelzésű, saját márkás termékeket és közkedvelt márkák árucikkeit is ellenőrzi. A vizsgálatot a bejelentésben megjelölt üzletláncok áruházain túl nagykereskedelmi egységekben, hipermarketekben, importőröknél és első betárolási helyeken végzik. A Nébih szakemberei 15-féle terméket vizsgálnak, amelyek között webáruházakban is kapható étolajok is szerepelnek. A tisztességtelen forgalmazói magatartás megvalósulásának, valamint az első betárolási helyek és az áruházláncok dokumentációinak vizsgálata jelenleg még folyamatban van.

repce sárga olaj

A Nébih 2008 óta több mint 9000 hatósági laboratóriumi vizsgálatot végzett a termékkör kapcsán. Ez alapján elmondható, hogy szinte valamennyi, a hazai étolajpiacon megjelent külföldi és magyar gyártású termék elemzésre került már. Az utóbbi időszakban csak pár mintával adódott gond, jellemzően jelölési hiba miatt, azonban a feltűnően alacsony árú termékek kiemelt ellenőrzése élelmiszerlánc-biztonsági szempontból indokolt.