Egészség

Ötvenegy szív dobog új mellkasban

Kevesen gondolnak arra még életükben, hogy haláluk után másokon is segítsenek, ha a helyzet úgy adódik. Hazánkban nem is kell erről külön nyilatkozni, s ez több száz ember életét menti meg évente.

Európában naponta tizenkét ember hal meg amiatt, mert túl hosszúak a szervtranszplantációs várólisták. A szervadományozást hazánkban az Országos Vérellátó (OVSZ) szolgálat koordinálja az Eurotransplant magyarországi szerződött partnereként. Az OVSZ a donort jelentő kórházaktól és a transzplantációs centrumoktól független szervezetként koordinálja a hazai szervdonációs riadókat. Ennek érdekében működteti a Szervkoordinációs Irodát, illetve a koordinátori hálózatot. A várólisták egyre hosszabbak, de örömhír, hogy a sikeres transzplantációk száma is nő. Sokan a külföldi filmek hatására élnek abban a tévhitben, hogy a szervadományozásról előre kell rendelkezni, de a magyar gyakorlatban ez nem így van.

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Hazánkban az alaphelyzet a beleegyezés

Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda igazgatója szerint fontos, hogy tisztázzuk a magyar jogszabályok szerinti helyzetet.
„Magyarországon a szervátültetések többsége dobogó szívű agyhalottból (vagy vese esetében néha élődonorból) történik és itthon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a donációk esetében. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nem tett életében írásos tiltakozó nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy halála esetén nem engedi szervei eltávolítását a testéből transzplantációs célokra, akkor nagykorú esetén nincsen jogi akadálya a szerveltávolításnak. Európában azonban kétféle jogrend van. A magyar gyakorlattól eltér a pozitív beleegyezés elve (donorkártya-rendszer). Ilyenkor a donor még életében készít egy beleegyező nyilatkozatot – de ez a kevésbé elterjedt. Magyarországon a tiltakozás hiányát kell ellenőrizni. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal keretein belül működik az Országos Transzplantációs Nyilvántartás, mely tulajdonképpen egy donációs tiltakozó regiszter, melynek lekérdezése az adományozás előtt kötelező a kórház részéről. Emellett át kell nézni az elhunyt személyes holmijait is, ezáltal lehet meggyőződni arról, hogy a tiltakozó nyilatkozat létezik-e vagy sem. A kiskorúak esete kivételt képez, ilyenkor szükség van a törvényes képviselő írásos beleegyezésére is.” A szervadományozásról szóló tájékoztatás az alábbi linken elérhető.

Négyszer is megvizsgálják, mielőtt döntenek

Három előfeltétele van a szervadományozásnak. Az egyik, hogy egy három főből álló szakorvosi bizottságnak meg kell állapítania az agyhalál tényét, hiszen a donorok dobogó szívű agyhalottak. Négyóránként kell megfigyelni a potenciális agyhalottat és ezt legalább 12 órán keresztül kell ismételgetni. Ez azt jelenti, hogy legalább négyszer kell az adott vizsgálatsorozatot elvégezni, amely alátámasztja, hogy a páciens tényleg az agyhalál állapotába került, vagyis elhunyt. Az utolsó vizsgálatot az agyhalált megállapító bizottság végzi el, így teljes mértékben kizárható a tévedés. „Az agyhalál két fontos jellemzője a végérvényesség és a visszafordíthatatlanság. Ebből nem lehet meggyógyulni, viszont a szervek leállásának sorrendje különbözik. Ezért történhet meg, hogy az agyhalál beállta után egyes szervek egy bizonyos ideig még működnek, így alkalmasak a transzplantációra.”

A másik, amely egyértelmű, hogy legyen legalább egy olyan szerv, mely alkalmas a transzplantációra. Ennek feltétele, hogy orvosilag alkalmasnak minősítsék. „Egy transzplantációnak mindig az a célja, hogy jóval nagyobb hasznot jelentsen annak, aki a szervet kapja, mint amekkora kockázattal járhat a beültetés. Például, ha egy adott daganatos betegséget vagy HIV-vírust diagnosztizáltak az elhunytnál, akkor ezek nagy átviteli kockázattal rendelkeznek, így nem végezhető el az átültetés.”

Honnan tudjuk, hogy az agy halott? Az alábbi videó bár nem kellemes témát boncolgat, segít elmagyarázni:

Ötszáz új esély az életre egy év alatt

Ha az elvégzett beavatkozások eredményességéről beszélünk, akkor mindenki a számokra kíváncsi. Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervdonáció aloldalán naponta frissítik az adatokat az elvégzett transzplantációkról. De ha egy átfogóbb képet szeretnénk kapni, akkor érdemes áttekinteni a 2015. évi beszámolót.
Tavaly Magyarországon 497 szervátültetést végeztek.
Veséből 343 került beültetésre, májból 89, szívből 51.
Kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantációból 13-at végeztek el, illetve megtörtént az első sikeres tüdőátültetés is.
A korábbi évekhez képest az arányok folyamatosan javulnak ezen a téren, ugyanakkor a várólistákról sem szabad megfeledkezni. A tavalyi 497 sikeres műtéttel párhuzamosan a várólistára 613 új beteg került.