Egészség

Ezektől lehet érzékeny a bőrünk a napsütésre

Másképp reagál a bőrünk a napsütésre – vannak, akik gyorsan lebarnulnak, mások csak pirosak lesznek, és vannak, akiknek kiütéses lesz a bőrük tőle. Ez utóbbi az egyik jele lehet annak, hogy érzékeny a bőrünk a napsugarakra. Vagy eleve ilyen a bőrünk, vagy valaminek a mellékhatásaként jelentkezhet érzékenység.

Gyógyszerek

Több olyan gyógyszer is van, aminek az egyik mellékhatása lehet a napérzékenység. Ezt ráírják a dobozban található tájékoztatókra, de érdemes megkérdezni az orvost is, hogy mire számíthatunk, a szedés közben kitehetjük-e magunkat erős napsugárzásnak. Ha óvatlanok vagyunk, kiütések jeletkezhetnek, ebben az esetben érdemes újból felkeresni az orvost.

Parfümök

Köztudott, hogy ha napozni indulunk, érdemes kerülni a különböző kozmetikumokat, mert nem egészséges kemikáliát tenni a bőrünkre, ha huzamosabb időt töltünk a napon. Ide tartoznak a parfümök is: még ha csak néhány cseppet is teszünk a nyakunkra, könnyen kiütések alakulhatnak ki ezen a területen. Hagyjuk az illatokat az esti sétára!

Fotó: Unsplash/ Daria Nepriakhina

Fotó: Unsplash/Daria Nepriakhina

Citrusfélék és zeller

Bár az egyik legegészségesebb dolog citrusokat enni, hiszen telis-tele vannak vitaminokkal, mégis: a szakemberek szerint olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyobb adagban napérzékenységet alakíthatnak ki a szervezetünkben. Hasonló véleményen vannak a túl sok zellerről is.

Naptejek, testápolók

Nem is gondolnánk, de egyes testápolók és naptejek is okozhatnak fényérzékenységet. Hiszen előfordulhat, hogy a bőrünkkel találkozva kölcsönhatásba lépnek, és viszkető reakciót válthatnak ki, vagy kiütések jelenhetnek meg a bőrünkön. Érdemes előbb egy kis területen tesztelni, ha új krémet vásároltunk, nehogy pórul járjunk napozás közben.