Stílus

Eper, banán, homokóra: nem csak alma és körte alkat létezik!

Aki eddig nem érezte magára helyén valónak az alma, a körte vagy a homokóra testalkatú jelzőket, az valószínűleg azért van, mert nem is alma, körte vagy homokóra testalkata van. Hanem például banán vagy eper. Nem mindegy, mert egyik öveket hordjon minden mennyiségben, míg a másiknak eszébe se jusson!

A hozzuk ki magunkból a legtöbbet jelszó akkor működik igazán, ha van valaki, aki ért hozzá, hogyan hozzuk ki azt a maximumot. Hozott anyagból dolgozunk, de mindenkin van valami, amit kihangsúlyozva csinosabbnak érzi és láttatja magát egy nő. Divattanácsadó szakértőnk, Kis Alexandra most elkalauzol bennünket a női alkatok világába, amely sokkal szerteágazóbb, mint hittük és mindenkinek megmondja, mi előnyös és előnytelen számára.

Kis Alexandra – Fotó: Szakály Fruzsina

Kis Alexandra – Fotó: Ridikül.hu

A homokóra fazon

A váll közel ugyanolyan széles, mint a csípő, a derék jól látható. A nagy keblek és a karcsúság nem feltétel. Ha ez a típus felszed egy kis túlsúlyt, akkor az egyenletesen oszlik el a testen. Ez a legideálisabb alak, ezt próbáljuk elérni az öltözködésnél. Szerencsés alkat, szinte minden jól áll rajta. Kiemelheti a melleket, a karcsúságot, a lábakat, bármit!

Fotó: iStock.com/Dmytro Buianskyi

Fotó: iStock.com/Dmytro Buianskyi

Előnyös: Bármilyen derékban szűkített, wrap (köntösruha) típusú vagy öves ruha.
Jól állnak a karcsúsított blézerek is. Bármilyen fazonú szoknyát vagy nadrágot választhat, de leginkább a ceruzaszoknya vagy az egyenes és szűk szárú nadrág emeli ki az alkatát.

Dekoltázsból a V nyak a legjobb. És tessék övekkel hangsúlyozni a darázsderekat!

Előnytelen: Kerülje az alaktalan, bő ruhákat. Az egyenes szabás eltakarja a derekat. A bő, lifegő ujjú ruhák szintén elronthatják az összhatást. A nagy zsebek a nadrágon szélesítik a lábakat.

A körte fazon

A váll keskenyebb, mint a csípő, a derék jól látható. Általában a lábak vastagok, gyakran a felsőtestre egy számmal kisebb méretű ruhát kell választani. A has többségében lapos. A túlsúly a fenékre, combokra kerül. A figyelmet ennél az alkatnál a felsőtestre és a derékra kell terelni. Ezt elérhetjük világos színű felsőkkel, nagy gallérokkal, hajtókákkal, ujjakkal.

Fotó: iStock.com/ iascic

Fotó: iStock.com/ iascic

Előnyös: Szűkített felsők függőleges mintákkal, zsebekkel, gyöngyökkel, flitterekkel díszítve. Széles nyakvonalak, csónaknyakú, négyszögletes, U nyakú, kámzsanyakú vagy váll nélküli ruhák. Bármilyen nadrágot választhat, de a szűk nadrágokkal legyen óvatos, mert hangsúlyozza a csípőt. Próbáljuk szélesíteni a felsőtestet kiszélesedő, illetve A vonalú szoknyákkal. Kabátban és blézerben a csípő fölé érő fazonok ajánlottak.

Előnytelen: Csőszoknyák, ceruzaszoknyák, sellő fazonú szoknyák, csőnadrágok, bokacsizma, pántos cipők.

Az alma fazon

A váll szélesebb, mint a csípő, a derék alig vagy egyáltalán nem látható. A mellek átlagosak vagy inkább nagyok, ritka a lapos has, egy kis pocak mindig van. Viszont a lábak nem vastagok, a túlsúly mindig a hasra rakódik le. A figyelmet ennél az alkatnál a lábakra kell terelni, a felsőtestet pedig optikailag vékonyítani érdemes. Praktikusak a hosszú, függőleges minták vagy sötét, egyszínű felsők.
Használjunk övet, lehetőleg vastagot. Vagy világos, figyelemfelkeltő cipőt, csípőnadrágot.

Előnyös: Empire vonalú ruhák, hosszú felsők, tunikák, karcsúsított felsők, ruhák. Bármilyen ruhán hasznos a V nyak, amely nyújtja a felsőtestet. Inkább egyenes és bő szárú, vagy trapéz nadrágokat viseljen, valamint A vonalú és körszoknyákat, egysoros kabátokat.

Előnytelen: Kerülje az egyenes szabású ruhákat, a feszes pólókat, a nagy, formátlan felsőket, a magas derekú nadrágokat, a rakott szoknyát, a rövid, egyenes kabátokat vagy pufikabátokat.

A banán fazon

Ennél az alkatnál a váll ugyanolyan széles, mint a csípő, a derék alig látható. Atletikus típus, akinél a mellek átlagosak vagy inkább kicsik. A felesleg a derékon jelentkezik.
Próbáljon optikailag derekat „láttatni” magának, szélesítse a felső- és az alsótestet. Használjon vastag, de nem szembetűnő öveket, U, V és kerek fazonú dekoltázsokat, vagy magas nyakú felsőket. Hasznosak továbbá a hosszú nyakláncok is.

Fotó: iStock.com/lolostock

Fotó: iStock.com/lolostock

Előnyös: Az empire típusú (mell alatt vágott) ruhák, felsők és amik derékban szűkítettek. Mellrészen fodorral, ráncokkal, flitterekkel, hímzéssel díszített felsők. Bő szárú vagy trapéznadrágok, csőnadrágok világos cipővel. Magas derekú szoknyák és amik deréktól szélesednek, kör-, A vonalú, rakott szoknyák. Olyan kabátok, amik derék alatt bővebbek.

Előnytelen: Kerülni kell a vékony öveket, a csípőnadrágokat, mert ezek még jobban nyújtanak, illetve a köpenyruhát és az egyenes vonalú ruhákat, mert nincs derekuk. Szintén felejtsük el az egyenes szabású kabátokat és a hosszú, tunikaszerű felsőket.

Az eper fazon

Ennél a fazonnál a váll szélesebb, mint a csípő, a derék alig látható. A felesleges kilók a karokat és a mellkast erősítik. Az optikai tuning érdekében növelni kell a csípőt, finoman megmutatni, de nem hangsúlyozni a vállakat. Hordhat pántos ruhákat, de csak kellően széles pántokkal. Használjon világos színeket az alsó ruházatban és világos, figyelemfelkeltő cipőket.

Előnyös: Az A vonalú vagy empire ruhák, a derékban szűk, de onnan szélesedő ruhák, a tunikák és a mély kivágású ruhák. Bármilyen nadrágot választhat, jól állnak neki az öves kabátok és a kardigánok, szoknyából pedig az A vonalú, kör- vagy ballonszoknyák.

Előnytelen: Kerülje a nyakpántos ruhákat, a spagettipántokat, a vállpárnákat, a pufiujjakat.