Otthon

Takarítás helyett: tippek, hogyan tartsuk tisztán a lakásunkat

A porszívózás és a portörlés sokszor csak a szükséges rossz, hiszen lássuk be, a takarítás nem feltétlenül a legizgalmasabb dolog a világon. Néhány tipp segítségével megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha odafigyelünk, ritkábban kell sepregetni a saját házunk táján.

1. Rendezzük be praktikusan!

Például legyen olyan a padló, amin kevésbé látszódik a por, ha mondjuk két hete nem volt időnk előhúzni a szekrényből a porszívónkat. Vagy úgy rendezzük be, hogy kevés dolgot kelljen megmozdítani a felmosáshoz, érjünk el minden poros helyet kényelmesen.

2. Pakoljunk le!

Az előszobában alakítsunk ki egy olyan helyet, ahol mindenki leteheti a cipőjét, a kabátjait, táskáit, kulcsait. Így kevesebb koszt viszünk be a lakásba.

3. Egy kis odafigyelés mindennap

Amikor hazaértünk, vagy mielőtt bevonulunk a fürdőszobába megkezdeni a készülődést a lefekvéshez, takarítsunk egy keveset. Tegyük el a ruhákat, mosogassunk el, esetleg sepregessünk fel a konyhában. Így eltolhatjuk néhány nappal a nagytakarítást.

Fotó: Unsplash/ Annie Spratt

Fotó: Unsplash/ Annie Spratt

4. Mindennek legyen meg a helye!

A szekrényben, a kamrában, egy dobozban vagy polcon. És ha lehet, tegyünk is a helyére mindent, amikor már nem használjuk.

5. Ne vásároljunk feleslegesen!

Mielőtt bármi új dolgot vennénk, gondoljuk végig, hogy valóban szükségünk van-e rá, vagy sem. És csak akkor vegyük meg, ha tényleg van helye a lakásban. És ha semmiképp nem akarjuk az üzletben hagyni, a régit adományozzuk vagy adjuk el, ne halmozzuk a dolgokat feleslegesen.

6. Mosogassunk el rögtön!

Evés után senkinek nincs kedve semmihez, csak ülni vagy feküdni, és várni, hogy újra meg tudjunk mozdulni. Mégis: ha főzés és étkezés után rögtön elmosogatunk, megkönnyítjük a saját dolgunkat, és később nem nyomaszt majd a gondolat, hogy még egy teli mosogató vár ránk.

7. Vessük be az ágyat!

Sokkal rendezettebbnek tűnik a hálószoba, ha az ágyat minden ébredés után megigazítjuk. Kellemesebb ránézni, és este jobb érzés belebújni, mint a rendezetlen ágynemű alá.