Te + Én

Dolgok, amelyek a szülési tervbe rontanak

Aki babát vár, bizonyára elolvasott minden szülésről szóló könyvet, megfogadja nőgyógyásza tanácsait, és azt tervezgeti, hogy szép, komplikációmentes, emlékezetes szülése lesz, és minden rendben fog zajlani. Azonban lesz, ami nem a tervek szerint alakul.

Pontosabban lesznek dolgok, amelyek nem az elképzelt tervek szerint alakulnak majd szüléskor. Az alábbiakban felsoroljuk ezeket.

1. A párunk elalszik a volánnál. Ahelyett, hogy velünk turbékolna, vagy együtt venné a levegőt velünk, és arra biztatna, hogy meg tudjuk csinálni – mármint a szülést, elszunyókál az autóban. Az apás szülés víziója ekkor esik darabokra.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

2. A Facebookkal szorosabb a kapcsolata. Vagyis ahelyett, hogy támogatna vagy segítene bennünket, gyors egymásutánban posztolgatja a történteket a közösségi oldalra. És még fényképez is – ilyenkor lehet aggódni, hogy mi kerül nyilvánosságra.

3. Nem kell fájdalomcsillapító – legalábbis a szülés előtt a legtöbb nő ezt gondolja. Aztán ahogy sűrűsödnek a szülési fájdalmak, már azt is megbánjuk, hogy terhesek lettünk, és türelmetlenül várjuk a fájdalomcsillapítókat.

4. Tudni fogjuk, mit tegyünk helyett sírni és üvölteni fogunk, majd csak csodálkozunk, hogyan lehettünk magabiztosak szülés előtt.

5. Nem lesz idő a tárgyakra, amiket magunkkal viszünk a szülésre. Hiába viszünk be gyertyákat, fényképeket… Amikor a párunk elénk teszi majd a szép fényképet, hogy elképzelhessük, amint elúszik a szülési fájdalom, mi csak ordítani fogunk vele, mint egy diktátor.