Te + Én

9 kérdés, ami meghatároz egy boldog kapcsolatot

Egy bölcs ember egyszer azt mondta, nincs olyan, hogy örökké tartó kapcsolat, két ember addig van együtt, amíg dolguk van egymással. Ennek ellenére azért vannak olyan férfiak, akik mellett erősen reméljük, egész életünkben dolgunk lesz egymással. Mutatunk kilenc olyan kérdést, amin érdemes elgondolkodni, ha hosszú távra tervezünk.

Bízunk egymásban?

Ha arról beszélünk, hogy megtaláltuk-e az igazi, hozzánk való partnert, akkor a bizalom kulcsfontosságú tényező. Ha nem bízunk a másikban, ha aggódunk, vajon mit csinál, amikor elmegy a barátaival szórakozni, akkor felesleges hosszú távra tervezni – hacsak nem vagyunk mazochisták.

Összeillik az életstílusunk?

Hiába vagyunk őrülten szerelmesek valakibe, aki éjjel él, mi pedig nappal, vagy ő sokat utazik, mi pedig stabilitásra és  saját otthonra vágyunk. Itt már nemcsak az a kérdés, hogy mivel töltsünk el egy szabad szombati napot, hanem alapvető meggyőződésekről, értékrendekről, életstílusról, ami, ha családot tervezünk, bizony fontos szempont lehet.

Fotó: iStock.com/KaterynaSednieva

Fotó: iStock.com/KaterynaSednieva

Tanulunk egymástól?

Az élet egy hosszú és izgalmas utazás, ami pont attól érdekes, hogy mindig tanulunk valami újat – ha jó dolgunk van, akkor a szerelmünktől is. Ha mindig van mit tanulni a másiktól – ezek egészen apró dolgok is lehetnek –, addig van lehetőség arra, hogy fejlődjön a kapcsolat, és változatos életet éljünk.

Hasonló szinten vagyunk pénzügyileg?

Milyen anyagias kérdésnek hangzik, pedig fontos: mit gondolunk a pénzről? Mit vagyunk hajlandóak megtenni érte? Mennyit költünk és spórolunk, gyűjtünk-e valamire? Furcsa, de az anyagi stabilitás fontos összetartó erő egy párkapcsolatban – amíg nem fajul kényszerré, és az együttélés során a pénz miatt van a legtöbb vita. Jobb ezt megelőzni.

Nevetünk együtt?

Nincs is rosszabb, mint belesavanyodni egy kiürült, sótlan párkapcsolatba. Persze a jó hangulat érdekében nem kell feltétlenül egy humoristával összekötni az életünket, de a boldog élethez kell, hogy partnerünk is képes legyen meglátni a napos oldalt, és még a kudarcoknál is tudjon kuncogni velünk a világ fonákságain. Akinek igazán van humora és optimista, az könnyebben engedi el a kisebb dolgokat vita nélkül, és még egy vacak napon is fel tud vidítani, ez pedig aranyat ér.

Ugyanazok a hosszú távú céljaink?

Hiába vannak meg a hosszú távú céljaink, ha nem beszéljük meg őket alaposan. Lehet, hogy csak azt akarjuk látni, hogy a másik is ugyanarra – vagy legalább hasonlóra – vágyik, amire mi, vagy ha tiltakozik, akkor is abban reménykedünk, hogy majd idővel megenyhül. Van egy rossz hírünk: valószínűleg nem fog, ahogyan mi sem.

Könnyű vele?

Egy kapcsolat eleje tele van drámával és szenvedéllyel. Ha hónapok múlva is sok a dráma, az viszont már nem annyira izgalmas, inkább fárasztó, és jele lehet annak, hogy máshol kéne keresgélnünk, mert idővel megkeserítenénk egymás életét. Ha egy kapcsolat eleje bonyolult, akkor – ha nem változik senki és semmi – nagy eséllyel a közepe és a vége is az lesz.

Fotó: iStock.com/ivan_m

Fotó: iStock.com/ivan_m

Kijövünk a másik barátaival, családjával?

Hosszú távon kénytelenek vagyunk elviselni a másik emberhez tartozó családtagokat és barátokat. Sok múlhat azon, hogy ezt belül duzzogva, nyögvenyelősen tesszük, vagy tényleg van legalább néhány ember, akivel jóban vagyunk, akit szívesen látunk. Ha ez nincs meg, akkor állandóan harc dúl majd a párkapcsolat és életünk többi fontos szereplője között, és ki áll majd középen, minden golyó kereszttüzében? Igen, mi.

Szeretjük a másikat eléggé?

Az emberek csak akkor képesek változni, ha ők maguk elérkezettnek látják rá az időt, és akkor is csak a saját feltételeik szerint. Nem lehet ezt kiböjtölni, kikunyerálni, kikényszeríteni belőlük. Ha szeretjük a másikat, de olyan jó lenne, ha okosabb, szebb, jobb és izgalmasabb lenne, vagy épp ő gondolja ezt rólunk, ott bizony baj van. Lehet, hogy csak arra vár(unk), hogy jöjjön egy jobb?