Egészség

Korszerű magzati genetikai szűrést vezettek be Szegeden

A leggyakoribb magzati kromoszóma-rendellenességek kiszűrését egyetlen anyai vérvétellel lehetővé tevő eljárást vezetett be a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központja és az UNI-Med Kft. – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Ennek neve: Veracity-teszt.

Az intézmény közleménye szerint a Veracity-tesztnek számos előnye van az eddigi vizsgálatokhoz képest. Az egyik,  hogy a magzat számára nem jár vetélési kockázattal. A másik a kismamákra nézve előny, mivel a várandós kismama számára  jóval kisebb megterhelést jelent a hagyományos vérvétel, mint a korábban általánosan alkalmazott hasfali szúrással történő mintavétel.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Ez az új és korszerű eljárás már a terhesség korai szakaszában – a várandósság 10. hetétől – hatékonyan alkalmazható.

A teszt gyorsan elvégezhető, mivel az anyai vérmintának a vizsgáló központba érkezésétől számított 10 napon belül garantáltan megkapja a vizsgálati eredményt, ami más hasfali szúrást igénylő genetikai vizsgálatok esetén akár két-három hét is lehet.

A közel 100 százalékos érzékenységű Veracity-teszt a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességeit vizsgálja a magzatnál. A térítéses eljárás során az anyai vérben található szabad DNS-szakaszokat elemzik, így képesek hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit – áll a közleményben.