Siker

Kockacsoki: egy falatnyi törődés

Egy kézművescsokoládé-manufaktúra már önmagában is elképesztően izgalmas hely, ám a Kockacsoki ennék sokkal több, hiszen a műhely megálmodói nem csak a csokoládékészítés által szeretnék jobbá tenni a világot, hanem autista fiatalok foglalkoztatása, mindennapjainak élhetőbbé tétele által is. A Ridikül.hu kérdéseire Dénes Ákos, a Kockacsoki ügyvezetője válaszolt.

Melyik a legkülönlegesebb csokoládé, amit előállítanak, és melyik legnépszerűbb?

Egyszer egy nagyon kedves hölgy azzal a kérdéssel keresett meg minket, hogy tudnánk-e ugyanolyan csokoládét készíteni, amit a II. világháborúban az amerikai katonák kaptak az ellátmány részeként. Mint kiderült, a hölgy a II. világháború katonai élelmezéséről rendezett egy kiállítást, és Amerikából megszerezte az eredeti receptúrát, mi ez alapján rekonstruáltuk a US Army csokoládéját. Nagyon különleges munka volt. Kevesen tudják, hogy a csokoládé alapvető része volt a katonai élelmezésnek, persze ez az édesség jelentősen más volt a ma kapható táblákhoz képest. Nagyon magas kalóriatartalommal, magas kakaóvaj-tartalommal rendelkezett, és vitaminokkal, zabliszttel dúsították. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mi készíthettük el a rekonstrukciót. Persze más érdekes munkáink is voltak, például készítettünk már bonbonokból logikai játékot, és a kalocsai csípős paprikával fűszerezett, aszalt meggyes étcsokoládénk kiállításra került az OMÉK-en (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), a Magyar Kézműves Remekek között. Ez az egyik legnépszerűbb termékünk a fahéjjal fűszerezett tejcsokoládénk, a fekete láva sós tejcsokoládénk és az aszalt szilvás-fahéjas tejcsokoládénk mellett.

Fotó: Kockacsoki

Fotó:  Mahunka Balázs

Mahunka Balázs

Mahunka Balázs

Hány autista fiatal dolgozik jelenleg a manufaktúrában?

Mi egy nagyon kicsi manufaktúraként működünk. A műhelyünkben egy komplex, foglalkoztatást elősegítő programot alakítottunk ki autista fiatalok számára, ami három részből áll. Az egyik elem egy ötalkalmas önálló életviteli felkészítés, amin egy időben öt fiatal vesz részt. Ezenkívül működtetünk egy gyakornoki programot, aminek keretében a fiatalok munkatapasztalatot szerezhetnek és kipróbálnak többféle munkafeladatot, munkakört. Egy gyakornoki időszakban két autista fiatalt fogadunk. Jelenleg a cukrászunk mellett további két autista fiatal dolgozik folyamatosan, munkaviszonyban. Természetesen a foglalkoztatásuk során figyelemmel kell lenni az autizmusból fakadó igényekre, de ez nem egy nagy teher, inkább csak odafigyelést és egy kicsit másfajta gondolkodást jelent.

Fotó: Kockacsoki

Fotó: Kockacsoki

Miben jelent mást autista alkalmazottakkal dolgozni, mire kell nagyon figyelni velük kapcsolatban?

Nem szabad elfelejteni, hogy az autizmus egy nagyon változatos, színes világ. Mint ahogy nincs két egyforma ember, ugyanúgy minden autista ember is más és más, más erősségekkel, más képességekkel, más nehézségekkel, így bár vannak közös pontok és alapelvek, amikhez igazodni kell, fontos, hogy az egyéni eltérésekre is figyelemmel legyünk. Mindenkire igaz azonban, hogy pontosan kell megfogalmazni az elvárásokat, lehetőleg ne csak szóban adjunk utasításokat, hanem pl. írjuk le azokat. Kerüljük az elvont kifejezéseket, fogalmazzunk egyszerűen, lényegretörően. Ez csak néhány apróság, de ha következetesek vagyunk, sok félreértést elkerülhetünk.

Ha egy munkáltató abban gondolkodik, hogy autista fiatalt alkalmaz, a sikeres foglalkoztatás érdekében érdemes tanácsot kérni autizmusban jártas civil szervezettől vagy szakembertől. Ha figyelemmel tudunk lenni az autizmusból fakadó igényekre, garantált, hogy egy nagyszerű, pontos, precíz, szabálykövető, lojális munkatárssal gazdagodik a csapatunk.

Fotó: Kockacsoki

Fotó: MahunkaBalázs

Miből áll a „Nyitott Műhely” program, és kiknek szól?

A Nyitott Műhely alkalmak között vannak speciálisan autizmussal élők számára kialakított foglalkozásaink (ilyen például az autista gyerekek számára elérhető, a MOL Gyermekgyógyító Programja keretében működő, a Mozaik Egyesülettel közös Maszat Napok élményterápiás foglalkozássorozatunk), és vannak átlagos gyermekfoglalkozásaink, illetve felnőttek számára workshopok. Ez utóbbiak fókuszában a csokoládékészítés és -kóstolás áll. Az autizmushoz érzékenyítő programjainkon kerülhetnek közelebb az érdeklődők.