Konyha

Az egész világ imádja a tökéletes nyári ételt: lecsó itthon és külföldön

Azt hinnénk, a lecsó igazi gasztronómiai hungarikum, pedig nem. Sok országban készítik, változatos módon, de egytől egyik szerethető mind! Lecsóvariációk nemzetek szerint.

A lecsót nagyon sokan szeretik annak ellenére, hogy kinézetre nem a leglátványosabb étel – pláne a tojásos… De hát hogy ne szeretnénk, amikor elkészíteni sem sokkal bonyolultabb, mint megenni! Az alapja minden országban a hagyma, a paradicsom és a paprika, a többi alapanyag nemzetenként változó.

Fotó: iStock.com/gkrphoto

Fotó: iStock.com/gkrphoto

Franciául: ratatouille

Lecsó cukkinival és padlizsánnal, kissé sűrűbb és színesebb a magyar változathoz képest.
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy kaliforniai paprika
2 közepes padlizsán
4 kisebb cukkini
fél kiló paradicsom
2 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
zöldfűszerek: babérlevél, kakukkfű
só, bors
A francia lecsóhoz a zöldségeket közepes kockára vágjuk, a hagymát aprítjuk. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, rádobjuk a fokhagymát, majd a felkockázott paradicsomot. Beletesszük a fűszereket, és 15-20 percig rotyogtatjuk. Közben a cukkinit és a padlizsánt sózás nélkül megpirítjuk egy másik serpenyőben. A két adagot összekeverjük, és tűzálló tálba öntjük. Másik megoldás, ha a zöldségeket karikára szeljük, tűzálló tálba szépen sorba rakjuk, leöntjük az imént leírt paradicsomos szósszal, és sütőben megsütjük. Közepesen forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Spanyolul: pisto

Színesebb, tartalmasabb változat a mienknél, önmagában vagy húsok, halak mellé is finom.
Hozzávalók 3-4 személyre:
három közepes krumpli
1 kimagozott piros kaliforniai paprika
1 kimagozott zöld kaliforniai paprika
1 kisebb cukkini
1 padlizsán
negyed kiló paradicsom
két kisebb fej vöröshagyma
olívaolaj
só, bors
Minden zöldséget felkockázunk, a burgonyát kicsit apróbbra, a hagymát finomra vágjuk. Egy nagy serpenyőben az olívaolajon először megpirítjuk a krumplit, ha félig kész, rádobjuk a hagymát. Amikor a hagyma megpirult, rádobjuk a paradicsomot, és addig főzzük, amíg szét nem esik. Ekkor rádobjuk a padlizsánt és a cukkinit, majd pár perc múlva a paprikákat. Sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt igény szerint üthetünk rá egy-egy tojás is. Ekkor kis mélyedést készítünk a tojásnak, beleütjük a rotyogó pistóba, majd ha kész, óvatosan tálaljuk.

Törökül: menemen

A magyarhoz hasonló, de sokkal tojásosabb változat, Törökországban többnyire reggeliként fogyasztják. Itthon ritkább az ennyire ráérős, tartalmas reggeli, de könnyű ebédnek vagy vacsorának szuper.
Hozzávalók 2 személyre:
2 paprika
2 paradicsom
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál paradicsomkrém
1 kávéskanál pirospaprika
2 tojás
olívaolaj
só, bors, kömény
a tetejére petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma
Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a paprikát, és pár percet pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomkrémet, fűszerezzük, és egy-két percig főzzük. Majd készítünk két mélyedést a tojásoknak, és beleütjük őket. Amikor a tojások elkészültek, tálaljuk. A tetejét megszórjuk friss petrezselyemmel, metélőhagymával, bazsalikommal.

Fotó: iStock.com/gkrphoto

Fotó: iStock.com/gkrphoto

Bolgárul, szerbül, bosnyákul: gyuvecs

Annyiféle változata van, hogy képtelenség megmondani, melyik az autentikus. Egy biztos, többnyire rizzsel (vagy krumplival) és sok hússzal (sertés, birka vagy bárány) készítik, ebben mindenképpen különbözik a magyar lecsótól. Mi egy egyszerű változatot választottunk:
Hozzávalók:
fél kiló hús szeletelve (leginkább tarja)
fél-fél kiló paradicsom és paprika
negyed kiló hagyma
néhány gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl
valamilyen zsiradék, olaj
só, bors, pirospaprika
A zöldségeket felkarikázzuk, a rizst félig előfőzzük (nem kötelező, de így biztos nem marad kemény). A húst sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk, és némi zsiradékon elősütjük. Egy tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal. Az alsó réteg a felkarikázott hagyma lesz, arra jön a rizs, majd a zöldségek fele, végül a hússzeletek, amiket megszórunk pirospaprikával, és a többi zöldség. A tetejét megkenjük tejföllel, lefedjük, és sütőben legalább egy órát sütjük. A végén levesszük a fedőt, és megpirítjuk a tetejét.

Izraelben, Tunéziában, Líbiában, Algériában, Marokkóban: shakshuka

Fűszeresebb, szaftosabb, cserépben sült változat szintén egész tojással, amit serpenyőben vagy tajinban sütnek, és lepénykenyérrel fogyasztanak. Adott esetben szintén reggelire. Természetesen a füstös, tajinos változatnál semmi sem finomabb, de azért a sima sütőben sült változat is finom.
Hozzávalók 4 főre:
6-8 paradicsom
2 kaliforniai paprika
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
fél deci paradicsompüré
1 csilipaprika (opcionális)
olívaolaj
só, bors, kömény, pirospaprika
petrezselyem vagy koriander
(ízlés szerint a paprikával megegyező mennyiségű padlizsán és/vagy cukkini, vagy fejenként egy tojás)

A zöldségeket apró kockára vágjuk. Olívaolajon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a paradicsom kivételével az összes zöldséget és fűszert. Kicsit átforgatjuk, és ha kezdenek megpirulni, akkor ráöntjük a paradicsompürét és a kockázott paradicsomot. Akkor jó, ha sűrű egyveleggé állt össze. Ekkor üthetünk a tetejére fejenként egy tojást is. Tálaláskor megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel vagy korianderrel.