Otthon

Ritka, mint a jó szakember… – hol találunk ma megfelelő szakikat?

Hozzáértő és reális áron dolgozó szakembert találni ma nagyjából olyan, mint megnyerni a lottóötöst: elvileg mindenkinek van rá esélye, a gyakorlatban azonban valahogy mégsem jön össze.

Amikor új lakásba költöztünk, megrendeltük a kék-sárga bútorboltból a komplett konyhabútort, megvettük a lámpákat. Tudtuk, hogy le kell burkoltatni a teraszt és valamikor a jövőben szükségünk lesz egy normális utcafronti kerítésre is. Ezek végeredményben nem annyira elvetemült elvárások. Legalábbis azt hittük. Miért? Mert egyszerűen nem találtunk szakembert. A beköltözéskor az eredeti tervünk még az volt, hogy fából lesz egy keret a konyhapult fölött, amire majd virágokat aggathatok – viszonylag gyorsan letettünk róla. Azt gondoltuk, keresünk egy asztalost, aki elkészíti nekünk ezt a könyöklőt és keretet a konyhába. És ha szépen dolgozik, megbízzuk egy komplett nappali teljes bebútorozásával – az bizony nem kis munka és pénz lett volna. Csakhogy nem találtunk olyan asztalost, aki hajlandó lett volna egy ekkora munkát – mármint a kisebbet – elvállalni. A milliós nagyságrendű szekrénysorért persze sorban álltak volna, de hogy előtte valamilyen kisebb munkával referenciát lássunk tőlük, na arra már nem volt kedve senkinek. Viszont megkaptam a telefonban, hogy „nincs magának férje, aki ezt megcsinálja?” – mondta ezt a szakember, akit felhívtam, hogy lenne itt egy kis munka. Az egésznek az lett a vége, hogy a szekrénysort megvettük a svéd áruházban, könyöklő nem lett, viszont a két gyerek mellett félig-meddig kitanultam például a vizes szakmát, mert elfogyott a türelmem és a fürdőben épp nem volt mosdó – hát bekötöttem. Mindkettőt. Azóta nem hívok vizeseket. Egyedül a villanytól és a gáztól félek, ahhoz nem nyúlok semmi pénzért.

Fotó: Unsplash/Todd Quackenbush

Fotó: Unsplash/Todd Quackenbush

Nincs egy jó vizesetek?

A Facebookon vagy játszótéri, baráti beszélgetéseken viszont rendre feljön a téma, kinek éppen milyen szakemberre van szüksége és ki tud valakit ajánlani. Mert a jó szakember olyan ritka, mint a fehér holló. Persze ha beírom a keresőbe, hogy „asztalos”, akkor rögtön kidob millió találatot, de vagy kontár, vagy drága, vagy nem ér rá, vagy drága ÉS nem ér rá. Egyes munkák persze várhatnak, de mi a helyzet, ha eldugult a lefolyó, elment az áram, folyik a csap és azonnal kell valaki?

Nincsenek ma már mindenes gondnokok

A szakemberhiány egyre égetőbb problémája egy újfajta szolgáltatást hívott életre. Ennek lényege, hogy változatos szakembergárdával rendelkező munkaközvetítők gyűjtik be az igényeket és irányítják oda a megfelelő szakikat. Vagyis azokat a régi házmestereket pótolják, akik a háztartásokban előforduló sokféle problémát orvosolni tudják. Egy régi csap lecserélése, egy mosógép bekötése vagy egy magasan lévő villanykörte kicserélése nem olyan horderejű munkák, amik miatt az ügyfél szívesen kifizeti a kiszállási díjat, vagy amely miatt egy víz- vagy villanyszerelő szívesen kijön. Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek, amikor a lakó egymaga nem tudja megoldani ezeket a problémákat. Erre hivatott megoldást találni például a Kéz a háznál ezermester-szolgálat is, ahol adott óradíjért a háztartásban előforduló apró-cseprő munkákat is elvégzik. Kiszállási díj náluk is van, de ha kell, egy óra alatt megjavítják a csapot, kicserélik a lámpát, és lenyírják a füvet. De ha komolyabb ház körüli munkákra van igény, azt is megoldják. Hasonló szakemberkereső szolgáltatással működik a JóSzaki adatbázisa is, ahol az ügyfelek pozitív vagy negatív visszajelzései alapján rangsorolják a kínálatban sorakozó szakembereket.

Fotó: Pexels.com/lifeopix

Fotó: Pexels.com/lifeopix

Tiszta otthon, rendes ház

Ne feledkezzünk meg a takarításról sem, ami kardinális problémája minden dolgozó, gyereket nevelő és háztartást vezető szülőnek. Jó takarítónőt keresni legalább akkora feladat, mint jó szakmunkást találni. Ez nemcsak pénztárca, hanem bizalom kérdése is. Ráadásul tapasztalataink szerint az elvárt fizetés és a nyújtott szolgáltatás nem mindig áll egyenes arányban egymással. Erre kínál megoldást az első takarítónő-szolgálat, a Helpy. Kínálatában csomagokra és külön díjtételekre osztva pontosan meghatározható, mi kerüljön bele egy adott alkalom takarításába. A csomagok ára a lakás alapterületétől függ, ami egyszerű és pontos elszámolást tesz lehetővé. A Takarítónőkeresőn a keresési paraméterek megadásával kereshetünk magunknak segítséget alkalmi vagy rendszeres takarításhoz. A bejárónő-takarítónőkereső nevű szolgáltatás már nemcsak takarítót, de komornyikot, bejárónőt, bébiszittert és betegápolókat is közvetít, ráadásul fényképes önéletrajzzal.