Siker

Varázsoljuk élménytelivé a hétköznapokat! – Flow a munkában

Ismerős az érzés, amikor magával ragad minket az, amit épp csinálunk? Máshogy érzékeljük az időt és tevékenynek érezzük magunkat? Ezt a fajta átszellemülést nevezik flow-élménynek, ami az élet bármely területén elérhet minket.

Magával az érzéssel már sok ember találkozott életében, de biztosan nem flow-ként definiálták. Megfogalmazni a jelentését egyetlen szóban nehéz lenne, de maga az élmény talán nem ismeretlen. A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál. Amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. Lényegében ez az ellentéte annak, amikor a munkanap csigalassúsággal telik, hasztalannak érezzük magunkat, és nem sikerül megfelelően kivitelezni a feladatokat.

Fotó: iStock.com/Eduard Lysenko

Fotó: iStock.com/Eduard Lysenko

Ha sikerül elérni ezt az állapotot, az azt jelenti, hogy a tudatunk rendkívül fókuszált, az időérzékelésünk eltorzult, és mégis egyfajta egyensúlyérzet jön létre bennünk. Ilyenkor minden felmerülő problémára, feladatra azonnal tudunk reagálni, és érezzük, hogy a kontroll nálunk van az adott szituációban. Fontosabbá válik a minőség a mennyiségnél. Nem az számít, hány feladat készül el adott napon, sokkal inkább az, hogy az eredmények valóban tökéletesek legyenek, magunkat pedig a nap végén produktívnak érezzük.

Tudatosan elérhető ez az állapot

Nem csak annak lehet része ebben az élményben, aki a Google alkalmazottja. Örömét lelheti a munkájában egy ápolónő, egy taxisofőr, sőt egy hentes is. Pszichológiai értelemben a „flow” egy adott cselekvésben történő elmerülést jelent. Maga a szó azt jelenti, hogy áramlás, így tulajdonképpen amikor a munka lendülete elkap minket, akkor sodródunk az árral, és könnyednek tűnhet a feladat megoldása. Erre a flow-élményre törekedhetünk, sőt tudatosan el is érhetjük azt.

Bár tréninggel előidézni nem lehet, de adott feltételek teljesülése hozzásegíthet minket, hogy flow-állapotba kerüljünk. A szakértők szerint három tényező kell ahhoz, hogy elérhessük ezt az állapotot. Fontos, hogy a feladatok testreszabottak, a célkitűzések világosak legyenek, illetve hogy az elvégzett munkáról érkezzen visszajelzés. A flow-élmény elérése tehát nagyban függ a vezetőtől, de mi, munkavállalók is sokat tehetünk érte.

Fotó: iStock.com/Vadven

Fotó: iStock.com/Vadven

Rajtunk áll vagy bukik a dolog

Maga az élmény túl tökéletesnek hangzik, de valóban létezik. Összességében akkor érhető el a legkönnyebben, ha optimális a környezet, megfelelő a vezetői és a munkavállalói hozzáállás is. Ugyanakkor ha ezek mégsem teljesülnek egyszerre, akkor sem szabad sötéten látni a világot.
A személyiségünk nagyban befolyásolja azt, hogyan telnek a dolgos hétköznapok. A pesszimista attitűd gátat szabhat a flow-élménynek. Még akkor is, ha nem álmaink munkáját végezzük, kereshetjük a pozitív dolgokat a teendőinkben. Az elkeseredettség nem segíti a fejlődésünket, sem a sorsunk jóra fordulását. Ha lépcsőfokként tekintünk az adott munkánkra, még akkor is hatékonyabbá válhat a munkavégzés.

A legfontosabb a szemléletmódunk! Ha megpróbálunk a pozitív dolgokra koncentrálni, keresni a kihívásokat és sikerként elkönyvelni az elvégzett feladatokat, akkor elégedettek lehetünk önmagunkkal.