Egészség

Minden megvan? Gyógyszerlista a nyaralásra

Tombol a nyár! A munkával töltött órákban egy gondolat tartja bennünk a lelket, mégpedig az, hogy hamarosan utazunk. Délre vagy északra, messze vagy csak a közelbe, a lényeg, hogy kimozdulunk a megszokottból, és végre új helyre megyünk, új emberek közé, új ételeket kóstolhatunk, és felhőtlen lesz a szabadság. Kivéve, ha valami belerondít a tervekbe.

Rendkívül kellemetlen, de sajnos gyakran előfordul, hogy valamilyen betegség áldozatai leszünk a nyaralás során. Senki sem ezzel a céllal utazik el, de a baj mindig akkor jön, amikor a legkevésbé számítunk rá. Így érdemes felkészülten nekivágni az útnak, és összekészíteni egy olyan alapvető egészségügyi felszerelést, amire bármikor szükségünk lehet. Az nem is kérdés, hogy azokat a gyógyszereket magunkkal kell vinni, melyeket állandóan szednünk kell. De mi legyen a csomagban ezenfelül?

Fotó: Unsplash/Grant Benton

Fotó: Unsplash/Grant Benton

Ha mediterrán ország, akkor hasmenés

A magyar utazók nagy része mediterrán országban tölti nyári szabadságát, ahol gyakori a hasmenés is. A hasmenés kialakulása leginkább a nem megfelelő higiénére vezethető vissza, leggyakrabban szennyezett étel vagy ivóvíz áll a fertőzés hátterében. Aranyszabály, hogy ami nincs megfőve vagy nem lehet meghámozni, az maradjon a tányéron, vízből pedig csak palackozottat fogyasszunk. Ha mégis megtörtént a baj, akkor segíthet, ha előzetesen bepakoltunk egy doboz széntablettát. Emellett fontos, hogy rengeteg folyadékot igyunk, és próbáljuk diétásan étkezni. Azok az ételek, melyekhez nincs hozzászokva a magyar gyomrunk, nem csak egyfajta problémát okozhatnak. Lehetséges, hogy egy-egy újfajta étel megemésztése nehezünkre esik, esetleg puffadást okoz. Ezekre az esetekre a legjobb, ha van nálunk savcsökkentő vagy szódabikarbóna. Van, aki tisztában van vele, hogy érzékeny a gyomra, de olyan is akad, aki még nem. Az utazás okozta émelygés és hányinger megszüntetésére a legjobb, ha van nálunk B6-vitamin vagy hányás megelőzésére szolgáló tabletta.

Fájdalomcsillapító nélkül sehova!

A fejfájás vagy a fogfájás mindig a legrosszabbkor jelentkezik. Annyira alattomosak, hogy képesek minket a nyaralás közepén meglepni. Mivel ezek rendkívül kiszámíthatatlan jelenségek, így nem szabad útnak indulni fájdalomcsillapító nélkül. Ráadásul a többségük gyulladáscsökkentő hatással is bír, és képesek kezelni a lázat is. Ha esetleg kimaradt az előkészületek közben, akkor a legnagyobb márkákat az itthon is ismert néven megvásárolhatjuk szerte Európában. Amerikában érdemes Tylenol néven keresni a segítséget. Ehhez kapcsolódva egy másik eszköz, ami nem árt, ha az úti pakkban van a lázmérő. Akkor is, ha egyedül utazunk, és akkor is, ha családdal, jó, ha egy lázmérő mindig kéznél van.

Néhány kenőcsre is szükség lehet

Tegyük fel, hogy minden remekül alakul. Az ételek nem bántják a gyomrunkat, minden baktérium és vírus elkerül minket, és nincs más dolgunk, csak élvezni a napsütést és a természetet. Ha valakinek érzékeny a bőre akkor tudja, hogy megelőzni a leégést könnyebb, mint kezelni. Viszont ha megtörtént a baj, akkor sincs minden veszve. Legyen nálunk hűsítő és hámosító készítmény, akár gél és spray formában is – előbbi a csípésekre, utóbbi a fájó bőrre. Attól, hogy óvatosak vagyunk napozás közben, még a bogarak, szúnyogok megtalálhatnak minket. Érdemes a csípések kellemetlen tüneteinek kezelésére kalcium-pezsgőtablettát is vinni. Ez utóbbi egyébként az allergiás tüneteket is enyhíti, tehát fokozottan ajánlott magunkkal vinni.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Mi a helyzet, ha egy nagy család utazik?

A családi elsősegélydoboz nélkül az anyukák egy lépést sem tesznek. Egyértelmű, hogy ha külföldre utazunk, a kicsik időben kapjanak meg minden védőoltást. Emellett egy anyuka jól felszerelkezik nemcsak a már említett lázmérővel, láz- és fájdalomcsillapítóval, de a külső sérülések kezeléséhez ragtapasszal, kötszerrel és különböző kenőcsökkel, illetve nem árt, ha a kicsiknek némi vitamint is bekészítünk. Ha kisebb gyerekekről van szó, akkor a lázcsillapítóból kúpot vigyünk magunkkal.

Ez az útmutató persze nem azt jelenti, hogy egyből a legrosszabb fog velünk megtörténni, viszont, ahogy mondani szokás, az ördög nem alszik. A gyógyszerek túl nagy terhet nem jelentenek, viszont adott helyzetben hálás lesz nekünk mindenki, amiért előrelátóak voltunk.

Gyógyszerlista a nyaralásra:

– lázmérő
– láz- és fájdalomcsillapító
– hasmenés elleni szer
– hányás elleni szer
– probiotikum
– allergiagyógyszer, akinek szükséges
– kalcium rovarcsípésre, allergiás reakcióra
– bőrápoló készítmények napégésre
– hűsító gél csípésekre
– jódos fertőtlenítő oldat mindenféle sérülésre
– ragtapasz (kicsi és vágható is), kötszer (1 géz, 1 mull-lap)
– hámosító krém horzsolásokra, égésre, bőrpírra
– megfázás elleni készítmény, ami bevált