Konyha

Csábítóan édes és pikáns: hagymalekvár csókos estékre is!

A hagyma a legtöbb magyar étel fontos hozzávalója, konyhánk alapíze, a legtöbb recept úgy kezdődik, hogy „végy egy fej hagymát, kockázd fel…” De mást is lehet csinálni a hagymával, például lekvárt főzni belőle!

Ma már a legtöbb menő belvárosi kézműves hamburgerből nem hiányozhat a lilahagyma-lekvár. Vörös húsok mellé is kiváló, de sok helyen a grillezés alapkelléke is. Ha azonban pirítósra kenjük, akkor sem fogunk csalódni!

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Recept mézzel, kakukkfűvel

Ez egy cukormentes változat, de sokan nem spórolják ki belőle a cukrot, mivel szeretik a karamellás ízt! Vágjunk 4 fel lila és 2 fej vöröshagymát, alaposan pucoljuk meg őket, majd szeleteljük hajszálvékonyra, ehhez használjunk egy nagyon-nagyon éles konyhai kést! Hevítsünk egy megfelelően nagy edényben némi olívaolajat, majd amikor már elképesztően forró, dobjuk rá a cikkeket, pörgessük fakanállal addig, míg meg nem fonnyadnak. Ezután fedjük le, és nagyjából 50 percig hagyjuk rotyogni, persze már kisebb lángon. Néha azért nézzünk rá, nehogy odakapjon. Ha már elég főzelékszerű, sózzuk, borsozzuk, legjobb, ha frissen őrölt rózsaborsot használunk. Ezen a ponton kínáljuk meg a hagymákat, esetleg magunkat is másfél deci nagyon jó minőségű száraz vörösborral és 3 evőkanál balzsamecettel, kicsit forraljuk át az ízeket, majd főzzük fedő alatt további 30 percig. Utolsó előtti hozzávaló a méz, 4-5 evőkanál elég lesz, de a bátrabbak ezt kiválthatják barna cukorral is. Utoljára a friss kakukkfű kerüljön bele, legalább egy csokornyi. Dunsztosüvegben ítéletnapig eláll, bár nem kell aggódni, napok alatt el fog fogyni!