Egészség

Helló, Rupert! – Gyors mentőhajó a Balatonon, hogy ne legyen baj

Ezen a hétvégén a Balatonon megkezdte szolgálatát a Rupert nevű sürgősségi mentőhajó, mely ezentúl a nap minden órájában a tihanyi kikötőben áll bevetésre készen. Habár ezen a hétvégén fürdőzőkhöz remélhetőleg még nem kell riasztani, de hajóval sokan vízre merészkedtek már, dacára az előre jelzett viharoknak.

Rupert

Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a rohammentőkocsi-felszereltségű Rupert mentőhajó 80-90 kilométer/órás sebességgel is képes haladni. Július 1-től még egy sürgősségi mentőhajó áll szolgálatba, az ábrahámhegyi kikötőből indul majd. A tó északi partjáról a sürgősségi mentőhajók 3-5 perc alatt tudják elérni a déli partot – tette hozzá. A szakszolgálat további hajói Zánkán, Csopakon, Balatonkenesén és Keszthelyen állomásoznak bevetésre készen.

Balatonlelle, 2016. június 12. A vízből történő mentést mutatja be a Rupert sürgősségi mentőhajó személyzete Balatonlellén 2016. június 12-én. A 24 órás szolgálatban álló, roham-mentőkocsi felszereltségű gyorshajó a tihanyi kikötőben állomásozik, az Országos Mentőszolgálat is bármikor riaszthatja. MTI Fotó: Varga György

Balatonlelle, 2016. június 12. A vízből történő mentést mutatja be a Rupert sürgősségi mentőhajó személyzete Balatonlellén 2016. június 12-én. A 24 órás szolgálatban álló, rohammentőkocsi-felszereltségű gyorshajó a tihanyi kikötőben állomásozik, az Országos Mentőszolgálat is bármikor riaszthatja. MTI Fotó: Varga György

A vízimentők munkája

A VMSZ-nek az idén még nem kellett emberéletet menteni, és eddig mindössze egy megfeneklett vitorlás mentésére volt szükség. Lengyel Norbert, a szakszolgálat strandokon lévő mentési csoportjainak vezetője arról számolt be, hogy nyáron országosan 80, a Balatonon mintegy 60 strandon, illetve fürdőhelyen teljesítenek szolgálatot képzett vízimentőik, akiknek sikerült megduplázni a bérét, így napi nettó 8 ezer forintért dolgoznak. A VMSZ vízimentői a múlt évben négyezer könnyű sérültet láttak el a Balatonon, közülük mintegy százról az Országos Mentőszolgálat gondoskodott a továbbiakban, 21 embert mentettek ki a vízből, és 4 ember újraélesztésében működtek közre.