Egészség

Tényleg muszáj fogat mosni lefekvés előtt?

Igen! Ha ezt a gyerekkori beidegződésünket kezdjük lassan elfelejteni, vagy néha-néha azt gondoljuk, ugyan mi bajunk lehet, olvassuk el ezt a pár sort, és azonnal visszaszokunk a napi nem három, hanem ötszöri fogmosásra!

Van, hogy azt érezzük, lehetetlen. Nem tudjuk megcsinálni, bármit megtennénk, csak ezt most ne kelljen! De sajnos muszáj, erőt kell venni magunkon, mozgósítani utolsó erőtartalékainkat, és fogat kell mosni lefekvés előtt! Vagy mégsem?

A lepedék és a benne tanyázó gonosztevők

Az érdes réteg, ami reggelre kialakul a fogainkon, bizony nemcsak egyszerű lepedék, hanem több ezercsillió kis gonosz baktérium, melyek elképesztően gyorsan szaporodnak, és csak arra várnak, hogy nekiessenek a fogunknak. Ha azonban jól megsikáljuk őket, eltűnnek, és elölről kezdhetik az építkezést. Miközben szaporodnak, savat termelnek, étkezés során pedig amúgy is keletkezik sav a szánkban, s ez a sok anyag együtt szépen lassan, de biztosan beindítja a fogszuvasodást. S ha sokáig fent marad a lepedék a fog felszínén, az egy idő után elmeszesedik, és fogkő lesz belőle, melyet már csak a fogorvos tud eltávolítani, iszonyatosan hangos és félelmetes gépekkel. Persze nem fáj, de akkor is…

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A tudomány mai állása szerint

Viszont érdekes és új fejlemény lehet, hogy nem biztos, hogy feltétlenül meg kell mosnunk pont lefekvés előtt a fogainkat, mert gyakorlatilag nem számít, mikor tesszük, a lényeg a rendszerességen van. Szüleink valószínűleg csak azért ragaszkodtak a reggeli és esti művelethez, mert akkor biztos nem felejtjük el.