Stílus

Hajolajjal a tengervíz ellen

A tengerparti nyaralás során érdemes felkészíteni a hajunkat is a sós víz szárító, károsító hatásaira. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogy hogyan próbáljuk megelőzni a problémákat, valamint hogyan ápoljuk strandolás után a hajunkat.

Nyakunkon a nyár, aminek mindannyian nagyon örülünk, különösen, ha már tudjuk, hogy megyünk, és hogy hová megyünk nyaralni. Sokunknak okoz gondot, hogy mit tegyünk a hajunkkal a vízparton, illetve hogyan ápoljuk például a sós tengervíz után.

Érdemes bevizezni a hajunkat, mielőtt fejest ugrunk a tengerbe. A legjobb a hideg, normális víz (nem sós). Ez felkészíti a hajunkat, és mintegy vékony védőréteget képez a sós víz ellen. Nem tart sokáig, de legalább valami…

Eggyel többet tehetünk, ha mielőtt elindulunk a strandra, hajolajat is használunk. Az olaj ugyanis szintén taszítja a sót, még jobban, mint a puszta csapvíz, és így késleltethetjük a só negatív hatását. Hasonlóan járhatunk el, ha olyan balzsamot használunk hajmosás után, amit nem kell kimosni. Ez is megvédheti a hajszálakat a sótól. És ha már a megelőző lépéseknél tartunk: ha festett vagy színezve van a hajunk, erre is érdemes odafigyelni megfelelő kozmetikumok használatával.

Fotó: Unsplash/ Angelina Litvin

Fotó: Unsplash/Angelina Litvin

Strandolás után

Ha befejeztük a lubickolást, a parton felmérhetjük, mennyire váltak be a megelőző intézkedéseink. Fésüljük ki a hajunkat, de ne hajkefét használjunk, hanem egy sima, nagyobb és ritkább fogú fésűt. Ezzel is védjük a hajunkat a (további) károsodás ellen.

Végül, ha hazaértünk, mossunk hajat és mossuk ki belőle a sót, ami mégis beleragadt, hiába próbáltunk meg védekezni ellene. Használjunk hajápoló szereket, balzsamot, pakolást, és ha tervbe van véve, kezdjük el a felkészítését a következő napi strandolásra.