Te + Én

Kiérdemelt pozíció a legjobb barátnőnek lenni

A legjobb barátnők tűzön-vízen át támogatják egymást. Mindent tudnak egymásról, senki más nem férkőzhet abba a bizalmi körbe, amit ketten alkotnak. Ha viszont összevesznek, akkor kő kövön nem marad.

A férfiak közötti barátság sokban különbözik a nők közötti barátságtól. Ezt, azt gondoljuk, bátran ki lehet jelenteni. Nem csoda, hiszen a férfiak és a nők másképp állnak bizonyos dolgokhoz, másképp látják a világot, másképp léteznek az univerzumban.

A férfiak között valószínűleg hasonlóan alakul ki barátság, ahogyan a nők között. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, például. Aztán bárhová sodorja is őket az élet, az autóversenyzős vagy katonás játékokat nem törlik ki az új emlékek, felnőttként nosztalgiával gondolnak vissza a gondtalan évekre, és ha lehetne, ugyanúgy játszanának. És játszanak is, csak most már videojátékokkal, vagy munka után fociznak, esetleg meccsekre járnak, együtt szurkolnak.

A férfiaknál, ha van is legjobb barát, az mégsem ugyanazt jelenti, mint a nőknél. Ugyanúgy ismerik egymást, ugyanúgy tudnak a másikról mindent, de a férfiak (általában) nem lelkiznek, nem igénylik az órákon át tartó telefonbeszélgetéseket, inkább összefutnak, beszélgetnek, majd napokon keresztül nem hallanak a másikról, esetleg két hét múlva. Nincsenek látványos összeveszések, legfeljebb egy ideig nem találkoznak, aztán fél év múlva már nem is emlékeznek, miért nem keresték egymást. Vagy emlékeznek, de úgy vannak vele, hogy már rég volt, felejtsük el.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Legjobb barátnők örökre

A lányok is emlékeznek a gyerekkori babázásokra, az első közös sminkelésre, az első közös nyári kalandokra. A lányok is bármikor megismételnék a közös gyerekkori emlékeket, és ahogyan a férfiak, felnőttként ők is újraélik a közös vásárlásokkal, a nagy beszélgetésekkel, a közös családi nyaralásokkal. Csakhogy a nők többet beszélnek, igényük van rá, hogy ha nem is minden nap, de hetente legalább háromszor vagy négyszer beszéljenek a legjobb barátnőjükkel. Mert a legjobb barátnő tud mindent, ő a beavatott, akire mindig, minden körülmények között számítani lehet.

A többi barátnő is kedves, de nekik csak módjával mesélünk, mert ha meg is bízunk bennük, mégsem annyira, mint a legjobb barátnőben. Akiben ha csalódunk egyszer, az a világvégét jelenti. Meg tudunk bocsátani, persze, hiszen mégiscsak a legjobb barátnőről van szó, de kell hozzá idő, mert az az ember bántott meg bennünket, akire az életünket is rábíztuk volna. Mert egyedül a legjobb barátnő tudja, hogy mennyit küzdünk a súlyunkkal, hogy miért nem hordunk szoknyát, hogy melyik sorozatot nézzük titokban munka után, hogy valójában hány férfi volt az életünkben. A legjobb barátnőnek lenni egy olyan bizalmi állás, ami megfizethetetlen.

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

Örök harag

A legjobb barátnővel összeveszni olyan, mint a monszun. Összetörik minden, a környezet is érzi a vihart, akkor napokig nincs rendben semmi, dühöngünk és gyászolunk, és csak erről tudunk beszélni, és hangoztatjuk, hogy nem számít, mert ugyan kinek fog hiányozni, nekünk semmiképp, de a következő pillanatban már írnánk neki, mégsem tesszük, nem tehetjük, mert büszkék vagyunk és makacsok, mert miért mi tegyük meg a békülés felé az első lépést? Aztán rájövünk, hogy ez butaság. Felhívjuk, mert szükségünk van rá. A közös kávézásra és a pikírt humorára.

A legjobb barátnő egy kincs, amire életünk végéig vigyázunk. Úgy, hogy közben jöhetnek viharok, viták és sértődések, de bármikor tudjuk ott folytatni, ahol abbahagytuk. Legjobb barátnő nélkül minden nőnek van egy űr az életében, amit nem tölthet be akárki. Azt ki kell érdemelni.

A témával Jóbarátnők címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A vendégek Nyírő Bea, Vágó Bernadett és Varga Edit lesznek, valamint meglepetésvendégek is érkeznek a stúdióba.