Siker

Történelmi megállapodás született a halak védelmében

Az északi tengeri halászat legnagyobb felhasználói és a két legjelentősebb norvég halászcég fontos egyezményt írt alá, melynek célja a tengerek élővilágának védelme.

Az egyik legnépszerűbb gyorsétterem és Európa legnagyobb hipermarket-kereskedelmi lánca is  segít ezentúl fenntartani a biológiai egyensúlyt élővizeinkben – számolt be az egyik legjelentősebb norvég napilap.

Főleg a sarki tőkehalhalászat visszaszorítása érdekében született a megállapodás, melyben a legnagyobb európai felhasználók vállalják, hogy egyrészt olyan területekre innentől kezdve nem fognak bevonulni, ahol eddig ne lettek volna jelen, a tiltott részeken halászóktól nem veszik meg az árut, másrészt igyekeznek mostantól kevesebb tengeri állatot értékesíteni üzleteikben. A két legnagyobb norvég és orosz halászati cég mellett sok olyan kisebb, dán és brit vállalat is egyetértett a kezdeményezéssel, akik főleg a Barents-tengeren és a Norvég-tengeren dolgoznak.

Fotó: StockSnap/JeremyCay

Fotó: StockSnap.io/Jeremy Cay

Bolygónk jövője

Frida Bengtsson, a Greenpeace helyi munkatársa történelmi fontosságúnak nevezte ezt az egyezményt. Az ő szervezetük hozta össze a feleket annak érdekében, hogy megakadályozzák a túlhalászást és egyes fajok végleges eltűnését, mely súlyos ökológiai károkat okozna a tengerekben. Az érintett országok már régóta próbálnak tenni valamit annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák, de a mennyiségi korlátozások, a nemzetközi egyezmények és a különböző kvóták eddig még nem hoztak látványos eredményeket. Ebben a megállapodásban most nagyon bíznak, hiszen önként jelentkeztek a felek.