Konyha

Élet, erő, allergia – mivel pótoljuk a tejet?

Gyerekkorunkban még vedeltük a tejet. Ma azonban egyre kevesebben tudjuk feldolgozni a tej minden alkotóelemét. Ha tejcukor-érzékenyek vagyunk, laktózmentes tejjel próbálkozhatunk, ha azonban tejfehérje-allergiában szenvedünk, akkor növényi eredetű italokkal pótolhatjuk a kívánt mennyiséget.

A paleolit étrend követői szerint a tej méreg. A probléma mindezzel csak annyi, hogy a felvágottaktól kezdve rengeteg étel, ital tartalmaz nyomokban tejfehérjét. De vajon mivel pótolhatjuk a tejet?

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Rizstej

A rizstej bár fehérje- és zsírszegény, ugyanakkor a szénhidráttartalma kétszer annyi, mint a tehéntejnek, éppen ezért cukorbetegek számára egyáltalán nem javasolt fogyasztani. Bár koleszterint nem tartalmaz, sajnos kalciumot sem. Így azt mindenképp pótolni kell.

Szójatej

Akkor érdemes fogyasztanunk, ha nem vagyunk allergiásak a szójára. Tápanyagtartalmában ez az ital hasonlít leginkább a tejre, ugyanakkor tejfehérjementes, laktózmentes és gluténmentes, sőt koleszterinmentes is.

Kókusztej

A tejpótlók közül a kókusztejnek a legmagasabb a zsírtartalma. Viszonylag magas a kalóriatartalma is, így vigyázni kell, mennyit fogyasztunk belőle. Tejfehérjét, laktózt, szóját és glutént nem tartalmaz.

Mandulatej

A mandulatej alacsony kalóriatartalma miatt nem igazán laktató. Alacsony a fehérjetartalma, viszont E-vitaminban igen gazdag. Laktózt, glutént és szóját nem tartalmaz.

Zabtej

Miután gabonából készült, a rizstejhez hasonlóan magas a szénhidráttartalma. Kitűnő E-vitamin-forrás. Ha glutén-érzékenyek vagyunk, inkább ne fogyasszuk a zabtejet, ugyanis a zab nem tartozik a gluténmentes gabonák közé. Tejfehérjét, laktózt, szóját nem tartalmaz. Koleszterinmentes.