A paleolit étrend követői szerint a tej méreg. A probléma mindezzel csak annyi, hogy a felvágottaktól kezdve rengeteg étel, ital tartalmaz nyomokban tejfehérjét. De vajon mivel pótolhatjuk a tejet?
Rizstej
A rizstej bár fehérje- és zsírszegény, ugyanakkor a szénhidráttartalma kétszer annyi, mint a tehéntejnek, éppen ezért cukorbetegek számára egyáltalán nem javasolt fogyasztani. Bár koleszterint nem tartalmaz, sajnos kalciumot sem. Így azt mindenképp pótolni kell.
Szójatej
Akkor érdemes fogyasztanunk, ha nem vagyunk allergiásak a szójára. Tápanyagtartalmában ez az ital hasonlít leginkább a tejre, ugyanakkor tejfehérjementes, laktózmentes és gluténmentes, sőt koleszterinmentes is.
Kókusztej
A tejpótlók közül a kókusztejnek a legmagasabb a zsírtartalma. Viszonylag magas a kalóriatartalma is, így vigyázni kell, mennyit fogyasztunk belőle. Tejfehérjét, laktózt, szóját és glutént nem tartalmaz.
Mandulatej
A mandulatej alacsony kalóriatartalma miatt nem igazán laktató. Alacsony a fehérjetartalma, viszont E-vitaminban igen gazdag. Laktózt, glutént és szóját nem tartalmaz.
Zabtej
Miután gabonából készült, a rizstejhez hasonlóan magas a szénhidráttartalma. Kitűnő E-vitamin-forrás. Ha glutén-érzékenyek vagyunk, inkább ne fogyasszuk a zabtejet, ugyanis a zab nem tartozik a gluténmentes gabonák közé. Tejfehérjét, laktózt, szóját nem tartalmaz. Koleszterinmentes.