Egészség

A nőket sújtja a dohányzás átka – dohányzásellenes világnap

Ma van a dohányzásellenes világnap. Ilyenkor nem az autót, hanem a cigarettát kell egy napra letenni. Illetve ajánlott. Nemcsak a mi egészségünk miatt, de a közelünkben élő passzív dohányosok érdekében is.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon is téma lett a dohányzás. Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Ausztráliában már a huszadik század második felében megtörtént az úgynevezett „békés egymás mellett élés”, vagyis  a dohányosok és nem dohányosok között az a bizonyos konszenzus. Cél, hogy tiszteljük egymás határait!

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Több kutatás kimutatta, hogy a dohányzó nők sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a dohányzó férfiak.

Agyvérzés kockázata

A dohányzás a koszorúér-betegségek rizikótényezője. Nálunk sokkal  nagyobb a stroke kockázata, mint a férfiaknál. A cukorbetegség kialakulásában is igen jelentős szerepet játszhat a dohányzás.

Bőrünk védelméért

Kozmetikai szempontból sem szerencsés a dohányzás. Ugyanis sokkal több ránc jelenhet meg az arcbőrünkön, ezáltal idősebbnek tűnhetünk a saját korosztályunkon belül. Ahogy sok rákfajta, így a bőrrák kockázatát is jelentősen emeli a dohányzás. A tüdőrák és a szájüregi rák is sokkal gyakrabban érint bennünket, mint a férfiakat.

Nehezíti a menstruációt

Ha dohányzunk, sokkal erősebb lesz a menstruációnk, korábban jelentkezik a menopauza, a csontsűrűség csökkenése erősebb fokú. A női szívet jobban terheli az állandó füstölés. Vagyis könnyebben leszünk a dohányzás hatására szívbetegek.

Gyermekünk ellensége

A dohányzás hat a fogamzásra is. Ha terhességünk alatt sem tudunk lemondani a dohányzásról, sokkal gyakoribb lesz a méhen kívüli terhesség, nagyobb az esélye, hogy koraszülött csecsemőnk születik. Akár intellektuális, de légzési problémák is felléphetnek a kicsinél. Sajnos még a bölcsőhalál kockázata is emelkedik. Szoptatás alatt se dohányozzunk! Ugyanis így az anyatejen keresztül veszélyeztetjük újszülöttünket. Fontos tudni, hogy a meddő házaspárok 17 százaléka a dohányzás miatt marad gyermektelen.

A dohányzásról való leszokáshoz segítséget kaphat a 06 40 200 493 telefonszámon illetve a www.leteszemacigit.hu oldalon.