Otthon

Táborra fel! Na de milyenbe menjen a gyerek?

A gyerekek már kezdik a centit vágni, de legalábbis a táblán lassan elkészül a vakáció felirat, a szülők pedig egy ideje egyre többet forgatják a naptárukat, és a pénztárcájuk is gyakrabban nyílik, hiszen most kell megtervezni, mikor és hol lesznek a gyerekek a nyáron, és most kell befizetni a táborokat is. De vajon hová érdemes menni, és vannak-e a családi büdzsével is barátságban lévő megoldások? Segítünk.

Első lépés

Táborba még azoknak a gyerekeknek is érdemes mennie, akiknek egyébiránt megoldott a felügyelete. Gyereknek gyerek a barátja, és mindannyiunknak vannak igazán maradandó élményei egy-egy nyári táborral kapcsolatban. Sajnos vannak néha negatívak is, ezért érdemes körültekintően választani. Az első kérdés nyilván az, hogy milyen költségvetésből gazdálkodunk a nyáron, és persze az, hogy mennyi idős a gyerek. Az elsős-másodikos gyerekeknek még jobb a napközis jellegű elfoglaltság, ahonnan mindennap hazamehetnek.

Fotó: iStock.com/Branimir76

Fotó: iStock.com/Branimir76

Hogy kinek mikor jön el az ideje az „ottalvós” tábornak, az függ a gyerek és a szülő személyiségétől is. Bármilyen korú is legyen a csemeténk, tudnia kell, hogy ha nem érzi jól magát, akkor felhívhat minket, beszélhet velünk, és biztosítanunk kell róla, hogy ha olyan a helyzet, akkor hazajöhet. Egyes táborvezetők nem szeretik, ha a gyerekeknél mobil van, ám annak lehetőségét mindenképp biztosítaniuk kell, hogy ha a gyerek szeretne, beszélhessen velünk, illetve mi is elérhessük a pedagógust. Ha ez nem garantált, jobb, ha másik lehetőséget választunk.

Amennyiben nincs rá keretünk, a nagyobb gyerekeknél is jó kaland lehet egy-egy napközis tábor, mindössze arra érdemes figyelni, hogy ne egy gyerekmegőrző típusút válasszunk, hanem olyat, ahonnan élményekkel térhet haza a gyerek. Az is lényeges, hogy ne a nyáron akarjuk a világot megváltani, és újabb tudásanyaggal felvértezni a gyerekünket, hiszen a vakáció a kikapcsolódásról és a pihenésről kell hogy szóljon, nem pedig a teljesítményről.

Kikkel menjen táborba a gyerek?

Az nem baj, sőt kifejezetten jó, ha új emberekkel is megismerkedik a családunk kiskorú tagja (is), de teljesen ismeretlen helyre, vadidegenekkel elküldeni elég kockázatos vállalkozás. A táborvezetővel való megismerkedés nélkül pedig egyenesen felelőtlenség. Egy-két barát vagy osztálytárs jelenléte még a legvagányabbaknak is kellő biztonságérzetet ad, hiszen tudja, hogy van kivel szövetkeznie, kihez fordulnia alkalomadtán.

A vegyes életkorú táboroknak sok hátulütője lehet, jobb, ha kihagyjuk őket. A kicsiket a nagyok terrorizálhatják, vagy épp a rakoncátlan tinikkel való extra elfoglaltság miatt nem jut elég figyelem a többiekre. Arról már ne is beszéljünk, hogy egy harmadikos kislánynak vagy kisfiúnak más igényei vannak, mint egy kamasznak.

És mit fog ott csinálni?

A táborok zöme valamilyen tematika köré csoportosul, így adott, hogy ha a gyerek sportol valamit vagy valamilyen hobbija van, akkor azt egy kicsit kötetlenebb formában is szeretni majd csinálni. Az is jó ötlet lehet, ha egy barátját kíséri el egy táborba, ahol kipróbálhat valami új dolgot is. Természetesen ilyenkor életbe lép a lecsekkolós szabály.

Magántábor otthon

Az igazán bevállalós szülők rendezhetnek otthon is tábort a gyerekeik barátaival. Nem baj, ha nincs elég ágy, pont megfelel egy földre terített paplan is, a kaland a lényeg. Erre tuti emlékezni fognak felnőttként is.

Az állatok mindenkinél nyerők

Azoknak a gyerekeknek, akik még inkább hazajárnának délutánonként, szuper elfoglaltság lehet egy napközis állatkerti tábor, amit Budapesten kívül számos vidéki nagyvárosban is megrendeznek. A gyerektábor kereső szerint Kecskeméten, Győrben, Gyöngyön Miskolcon, Székesfehérváron és Veszprémben is vannak Zoo táborok, de érdemes közvetlenül is rákeresnünk a hozzánk legközelebb eső állatkert ajánlataira is.

Bátor tábor

A súlyosan beteg gyerekeknek szervezett tábor sorsfordító élményeket, erőt és eszközöket nyújt a gyógyuláshoz és az élethez, ráadásul ingyen. A táborba nem csak gyerekek jelentkezését várják, hanem önkéntesekét is és segítséget, adományokat is elfogadnak. Az egészséges gyerekeknek már az is örök élmény és útravaló lehet, hogy nem csak a saját örömeiket helyezik előtérbe.

Fotó: iStock.com/Mkovalevskaya

Fotó: iStock.com/Mkovalevskaya

Több mint tábor

Benkő Nóra, a Pesti Magyar Színiakadémia igazgatója, színész, drámapedagógus évek óta tart színjátszó tábort gyerekeknek. Idén először nem napközis rendszerben rendezik meg a tábort, hanem beköltöznek a Velencei-tónál egy zárt területen lévő apartmanház-komplexumba.

„Mivel ez egy ottalvós tábor, 10–18 éves korosztályig lesznek nálunk gyerekek, akikkel két csoportban foglalkozunk, külön a kisebbekkel és a nagyobbakkal. Az egy hét alatt megtanulunk egy színdarabot, amit aztán elő is adunk. Idén nem a Pesti Magyar Színházban leszünk, mivel annak a belső tereit felújítják, hanem a Velencei-tónál.

A saját táborom és a Színiakadémia vezetése mellett több éve dolgozom drámapedagógusként az ÁSZ táborban is, így meggyőződésem, hogy mindenkinek érdemes lenne megtanulnia azokat a kommunikációhoz szükséges ismereteket, amiket egy színjátszó táborban vagy iskolában megtanulnak a gyerekek. Azoknak is, akikből nem lesz színész. A táborban sokszor improvizációból születnek meg az előadások, a gyerekek pedig hihetetlenül vágynak rá, hogy magukról beszélhessenek, hogy egy-egy játékban kiadhassák a bennük lévő feszültségeket, a szüleikkel, a társaikkal való problémáikat, sérelmeiket. A gyerekek a színjátszás segítségével tudják feldolgozni az élményeiket, ami olyan, mintha egy jó pszichológusnál jártak volna.

A táborainkba nemcsak olyan gyerekek szoktak eljönni, akiknek már van egy kis színpadi rutinja, mert mondjuk néptáncosok, vagy szoktak szavalni vagy prózát mondani, hanem olyanok is, akiknek szüksége van arra, hogy egy kicsit megnyílhassanak. A dráma ugyanis kitűnő személyiségfejlesztő eszköz, az idén pedig az ottalvós tábor keretei között még több lehetősége adódik a gyerekeknek a közösségi lét élményeire, a szórakozásra.”