Otthon

Külföldi nyaralás cicával, kutyával – kérjük ki kedvencünk útlevelét is!

Nehéz szívvel hagyjuk itthon házi kedvencünket, amikor nyaralni indulunk. Vagy dönthetünk úgy is, hogy magunkkal visszük még külföldre is. Ebben az esetben azonban ne felejtsük el kikérni a hatóságoktól a kiskutyánk vagy cicánk útlevelét is!

A külföldi nyaralások sok izgalmat rejtenek – többek között azért is, mert igyekszünk rendben hagyni mindent itthon. Akik háziállatot tartanak, tudják, hogy sokszor milyen nehéz olyan barátot, ismerőst találni, aki szívesen és lelkiismeretesen gondozza a kutyánkat vagy cicánkat, amíg mi valamelyik egzotikus tengerparton süttetjük a hasunkat. Vagy dönthetünk úgy, hogy magunkkal visszük külföldre a házi kedvencünket. Ez esetben azonban ne felejtsük el kikérni a hatóságoktól a kisállat útlevelét!

Egységes uniós szabályozás

A kisállat-utaztatásra is léteznek ugyanis egységes európai uniós szabályok. A különböző országok speciális feltételeket is előírhatnak erre vonatkozóan. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint a kutyák, macskák és görények EU-s tagállamok közötti szállításának alapfeltétele, hogy az állatok rendelkezzenek mikrocsippel és érvényes, veszettség elleni védőoltással. Emellett a kisállatútlevél is kötelező. A feltételek teljesítéséhez a szolgáltató állatorvostól kérhetnek segítséget a gazdik.

Fotó: Unsplash/ Jesse Orrico

Fotó: Unsplash/ Jesse Orrico

Fontos, hogy a veszettség elleni védőoltás akkor tekinthető érvényesnek, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrocsippel, és évente megkapta a kötelező védőoltást. Első oltás esetén a védettség kialakulásához meg kell várni a 21 napos várakozási idő leteltét az utazáshoz.

Féreghajtás és veszettség

Ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba, Írországba, Finnországba és Máltára ki lehessen vinni a kutyákat, macskákat és görényeket, szükség van állatorvos által elvégzett féreghajtásra is. A kezelést a célországba történő belépés előtt legfeljebb 120, de legalább 24 órával kell elvégeztetni, amit az orvos az állat útlevelében is rögzít.

Ha olyan Európai Unión kívüli országba utaznánk kedvencünkkel, ami nem szerepel a vonatkozó rendelet II. mellékletében, azaz veszettség szempontjából aggályos, akkor a fentiek teljesítésén túl az állatot veszettségvírus elleni ellenanyag-tartalom kimutatására irányuló vizsgálatnak is alá kell vetni. Fontos, hogy ez időigényes művelet, a vizsgálatot például leghamarabb a veszettség elleni oltás után 30 nappal végezheti el a szolgáltató állatorvos.

Tartsuk magunknál az iratokat!

Ha kedvencünk még nem rendelkezik útlevéllel, azt az állatorvos az állat oltási könyvébe bejegyzett adatok alapján állítja ki. Az utazás alatt mindkét iratot magunknál kell tartanunk. A kisállatot az útlevélben feltüntetett tulajdonosnak vagy a tulajdonos által írásban megbízott személynek kell kísérnie. Jó, ha tudjuk, hogy öt kisállatnál többet egyszerre nem vihetünk ki az országból, ugyanis az már kereskedelmi célú utaztatásnak minősülne, melynek további feltételei vannak.