Otthon

Szép új otthon fúrás nélkül, olcsón: lakberendezési ötletek albérletbe

Szükség lehet néha olyan lakberendezési ötletekre, amelyek nem járnak nagy anyagi ráfordítással vagy maradandó beavatkozással.

Volt már szerencsém olyan albérletbe költözni, ahol festettünk is. Most pedig olyanban lakunk, ahol nemhogy nem festettünk, de régi bútorokat és számos képet, fényképet is megkaptunk a lakással együtt. A tulajdonos egy nagyon kedves ázsiai néni, ennél fogva kizárólag gésákról készített festmények és nyaraló thai gyerekekről készült fekete-fehér képek lógnak a falakon. A gyerekekről készített képek egyébként olyan szépek, hogy nem is vettük le őket a falról. A gésás sorozat pedig a véletlennek köszönhetően éppen azon a falon látható, amely elé egy szekrénysort tettünk, ezért vajmi kevés látszik ki belőle. A saját képeink, óráink és tükreink falra illesztésénél azonban erőteljesen alkalmazkodnunk kellett a már falban lévő szögekhez. Emiatt az étkezőben és az előszobában lévő faliórák kicsit szokatlan helyet kaptak, de már megszoktuk.

Fotó: Unsplash/Sophia Baboolal

Fotó: Unsplash/Sophia Baboolal

Szerkesztőségen belül összegyűjtöttünk néhány, számunkra már bevált albérlet-lakberendezési tippet, amelyekkel viszonylag alacsony anyagi ráfordítás mellett, maradandó beavatkozás nélkül a saját ízlésünkre formálhatjuk új albérletünket. De természetesen a megoldások saját lakás olcsó és dekoratív átrendezésére is kiválóan alkalmasak. Bármely tippet is alkalmazzuk, törekedjünk kiegészítő színpárok használatára.

Falmatrica

A készen kapható motívumok tárháza is nagyon széles, de egyszerű öntapadós tapétából magunk is készíthetünk egyedi motívumokat. A nonfiguratív alakzatok és az egyszerűbb minták egyénileg is elkészíthetők, de a bonyolultabb képek (részletgazdag indák, állatok, épületek) megrajzolását és kivágását inkább a profikra bíznánk. Nem kell viszont leragadni a feketénél! Egy sárga falon nagyon jól mutat a sötétkék, a piros és az élénknarancs, bordó falon az arany és a krémszín.

Textilek, szőnyegek, függönyök

A lakástextilek felhasználási lehetőségei nem merülnek ki a hagyományos függöny-ágytakaró-díszpárna kombinációban, bár kétségtelenül az is látványos. De itt van még néhány praktikus ötlet:
– Ha nagyon húz a hideg a bejárati ajtónál, egy vastag függöny megállítja a hideget és ugyanebből az árnyalatból tehetünk egy székpárnát az előszobában a székre, a padra.
– Remekül néz ki, ha máshol is megjelenik a függöny vagy ágytakaró drapériája a szobában. Nálunk a hálószobai függönyből levágott textildarabok a hálószobai szekrénysor üvegbetétes fiókjain kaptak helyet és nagyon jól mutatott. De vastag kartonlapot vagy hungarocelltáblát bevonva akár dekorációs elemeket, sőt, ágyvéget is készíthetünk belőle.
Saját, de régi ágyunkat vagy a lakással örökölt ágyat is feldobhatjuk, ha az említett hungarocelles módszerrel fejvéget készítünk és ágytakarót varratunk azonos szövetből.

Fotó: Unsplash/Irene van der Poel

Fotó: Unsplash/Irene van der Poel

Színes bútorok

Fehér falak között is lehet vidám hangulatot teremteni színes bútorokkal. Ezek nagy előnye, hogy további költözés esetén nem okoz problémát magunkkal vinni őket. Kiválasztásuknál arra figyeljünk, hogy vagy egy nagyon hangsúlyos bútordarab legyen a helyiségben, vagy a színek harmonizáljanak egymással, esetleg minden darab legyen azonos színű, de különböző stílusú.

Fotó: Unsplash/Benjamin Child

Fotó: Unsplash/Benjamin Child

Zöld, zöld, zöld!

Minden teret kedvezően befolyásol, ha növények is vannak benne – még akkor is, ha azok élethű műnövények. Ahol a hely engedi, alakítsunk ki egy télikertet vagy növénysarkot valamilyen, a berendezéshez illő dekorációs elemmel. A növények között elrejtett pozsgás, szobrocska, üvegház vagy hangulatvilágítás elképesztően feldobja a szobát! Jól kinéző csobogót már pár ezer forintért vehetünk lakberendezési üzletben különféle stílusokban (vintage, ázsiai, modern). A lényeg, hogy halmozzunk köré minden oldalról dús zöld növényeket eltérő magasságú virágállványokon. Egy diszkrét fényű színes lámpa is megdobja az összhatást este. Nekünk egy sárga villanykörte van a foglalatban, szép meleg fényt ad.

Fotó: Unsplash/Freddie Marriage

Fotó: Unsplash/Freddie Marriage

Kicsit nagyobb munka, de hosszabb távon megéri a dekorfólia felvitele a beépített bútorokra, ajtókra. De azért, hogy elkerüljük a nagyon amatőr összhatást, figyeljünk a következőkre: csak sík felületre vigyük fel. Vegyünk simítólapot és egy hosszú vonalzót, hogy elkerüljük a buborékképződést. Ahol mégis bent ragad egy kis levegő, ott először próbáljuk meg a simítólappal a szélek felé terelni a buborékot. Ha mégsem sikerül, óvatosan szúrjuk meg a buborék közepét egy gombostűvel, majd simítsuk el. Nagyon divatosak most a retró minták. Ezek akkor mutatnak a legjobban, ha csak egy hangsúlyos bútoron szerepelnek, illetve a fóliáról kivágott minta itt-ott feltűnik. Jól mutat például a konyhában a lefóliázott hűtő, aminek a motívuma maximum egy-egy szekrényajtó sarkában jelenik meg újra. Vagy a hálószobában egy komód mintás fiókokkal, amihez azonos árnyalatú függöny tartozik.

Világítás

A meglévő függesztékeknek valószínűleg cserélhető a búrája, ezért átszerelés nélkül könnyen lecserélhetők. Ugyanez megoldás lehet az ufó típusú lámpákra is, csak keresni kell ugyanolyan átmérőjű búrát. Vagy a svéd bútoráruházban például lehet kapni ötszáz forintért fehér mennyezeti lámpát, annak a búráját gyönyörűen lehet üvegfestékkel dekorálni.

Fotó: Unsplash/Chris Leggat

Fotó: Unsplash/Chris Leggat

Tükrök, képek

Kis lakás esetében a térérzetet is növelik, sötét helyiségekben az ablakkal szembe állítva visszaverik a fényt. A nagy méretű, egész alakos tükröket nem kell a falra fúrni. Szimplán a fal mellé támasztva, esetleg egy ládát elé tolva is jól mutatnak. Ezt a megoldást előszeretettel használják az industrial vagy loft stílusú lakberendezésnél is.
A keret sarkait díszíthetjük egy-egy hosszú gyöngysorral, nyakkendővel, szép kalappal (pl turkálóból olyannal, amit nem is hordunk) vagy művirágokkal. A keretbe tűzhetünk fényképeket, képeslapokat is, csak figyeljünk arra, hogy a kiegészítők színe és stílusa harmonizáljon egymással (pl. Panama-kalap, fekete-fehér kiegészítők és fekete-fehér képek, esetleg fekete csokornyakkendő hosszú gyöngysorral. Vagy hawaii nyakfüzér színes, akár vízparti képekkel és élénk színű művirágokkal).

Paraván és egyéb térelválasztók

Az egy helyiségen belüli eltérő funkciók elkülönítésére kiváló segítséget nyújtanak a ma kissé elfeledett paravánok vagy térelválasztó polcok. Ma inkább azok a jól ismert négyszögletes polcok vannak a köztudatban, pedig számos kreatív megoldás létezik azokon kívül is. Fémből vagy fából készíttethetünk magunknak egy keretet, amelyet egy szép tapétával vagy drapériával mi magunk vonunk be. A rattanból készült darabokra felragaszthatjuk a nyaralás alatt gyűjtött (vagy dekorboltban vett) kagylókat, fűzhetünk bele művirágot vagy gyöngyöt. A paraván nem olcsó dolog, de csak egyszer kell megvenni és akár az évszakoknak megfelelően is dekorálhatjuk.