Konyha

A grillezés legfontosabb szabályai

Végre itt a nyár, használjuk ki a jó időt! Töltsünk minél több időt a szabadban, élvezzük az meleget, mozogjunk sokat, és főleg együnk jókat! Íme néhány jótanács a grillezéshez!

Többek között azért is imádjuk a tavaszi-nyári időszakot, mert ilyenkor végre sütögethetünk a szabadban! S ha már a grillételek mellett döntöttünk, szánjunk némi időt az előkészületekre, hiszen pácot elkészíteni az egyik legegyszerűbb dolog a világon! Ugyan időigényesebb, mint a bolti verzió, ám így biztosak lehetünk benne, hogy semmiféle fölösleges adalékanyagot nem fogyasztunk el, s még az ízét is a családunk szája íze szerint alakíthatjuk! Ha teheted, ne használj műanyag edényt, inkább fémet vagy porcelánt, s elég, ha csak lazán lefeded, nem kell légmentesen elzárni a külvilágtól.

A hús laza kis klopfolás után mehet is bele a keverékbe! Sót semmiképp se adjunk hozzá, mert elvonja a nedvességet, és megkeményednek az ételeink. Ahol látszódnak, érdemes átvágni a nagyobb inakat, így sütéskor nem fog összeugrani a hús. A pácba tett savas anyagok (ecet, citromlé) fellazítják az ételek szerkezetét, s azok így könnyebben átsülnek. Mielőtt a rácsra helyeznénk, alaposan törölgessük le róla az összes fűszerdarabot és nedvességet, az csak füstöl, megég, és keserű ízt kölcsönöz mindennek.

Fotó: Unsplash/ Tae In Kim

Fotó: Unsplash/ Tae In Kim

Két óra a pácban

Húsoknak minimum két órát kell állniuk a pácban, de hatnál többet nem igényelnek, zöldségeknek elég fél óra is. Remekül lehet grillezni a cukkinit, gombát, padlizsánt, az édesburgonyát, paprikát, sőt a gyümölcsöket is! Az ananász, alma, körte, barack tökéletesen illik a húshoz, de fogyaszthatjuk őket desszertként is.

Fontos! Kismamák figyeljenek oda, hogy minden rendesen át legyen sülve, amit megesznek, mert a nyers hús tartalmazhat olyan kórokozókat, amelyek veszélyesek lehetnek a magzatra!