Stílus

Bizsumentés, ridikülmosás – csak természetesen!

Nők vagyunk, imádjuk az ékszereket és a kiegészítőket. Soha nincs belőlük elég. Megszámlálhatatlan mennyiséget fel tudunk halmozni, de az idő vasfoga ezeket sem kíméli. Egyesek a viseléstől, mások a mellőzésük miatt, de elkezdenek kopni, koszolódni, veszíteni az újkori fényükből. Ilyenkor az egyetlen megoldás a lemondás? Kukába a kopott bizsuval? Ugyan, a kedvenc daraboktól nem kell elkeseredetten megválni. Pár trükk, és máris újnak tűnnek.

Az ékszerek stílusunkat tükrözik. Egy egyszerű farmer, plusz egy fehér póló bárki ruhatárában megtalálható, de egy egyedi nyaklánccal vagy karkötővel máris a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a megjelenést. Ezek az ékszerek azonban hajlamosak a koszolódásra, kopásra, ami nem is csoda, hiszen minél gyakrabban hordjuk őket, annál több hatásnak tesszük ki a kedvenc darabokat. A nemesfémeket vihetjük szakértőköz, de otthon is egyszerűen megtisztíthatjuk őket. Az arany nem oxidálódik, így csak a felületére ragadt koszt kell eltávolítani róluk. Egy kevés szappanforgácsot tegyünk egy kis vízzel teli edénybe, majd bele az arany ékszert. Ezt forraljuk fel, majd ha kész, csak egy fogkefével dörzsöljük át, és azonnal olyan lesz, mint új korában.

Forrás: Unsplash/Brooke Cagle

Fotó: Unsplash/Brooke Cagle

Ezzel szemben az ezüst oxidálódik, ami azt jelenti, hogy idővel megcsúnyul, befeketedik. Ha a szennyeződés csak kismértékű, akkor egy kevés fogkrém és egy fogkefe segíthet megoldani a problémát. Ha makacs piszokkal van dolgunk, akkor szódabikarbónás vízben kell forralni az ékszert, majd áttörölgetni.

Bizsuátok

Számtalan gyönyörű bizsu ékszert vásárolhatunk a nemesfém csecsebecsék árának töredékéért, mindenféle színben és formában. Azonban ha gyakran viseljük ezeket – ahogy akkor bizonyára már te is tapasztaltad –, a nap végén néha zöldes-feketés elszíneződés marad a bőrödön vagy az ékszeren. Mindegy, hogy fülbevaló vagy nyaklánc, nyomot hagy a testünkön, és az is előfordulhat, hogy viszkető érzés jelentkezik viselésekor. Ha valamilyen erős, maró hatású tisztítószer éri ezeket az ékszereket, előfordulhat, hogy azonnal tönkremennek. A legegyszerűbb és legkímélőbb módszer, ha szappanos vízzel tisztítjuk a bizsukat, majd egy puha törlőkendővel áttörölgetve őket a koszolódásnak már nyoma sincs. Ha bizsu gyűrűt viselünk, azt mosogatásnál vegyük le, ezzel is kímélhetjük a kedvenc darabunkat. A fülbevalók átkát pedig úgy küszöbölhetjük ki, ha a hátoldalukat és a tüskéjüket bekenjük átlátszó körömlakkal, így a fülön sem marad nyoma az ékszernek. Ezen túl a tárolásra is érdemes odafigyelni. Sokáig megóvhatjuk kedvenceinket, ha elzárva tartjuk őket egy kis dobozban, nem pedig a levegőn magukra hagyva, ahol fény kifakíthatja vagy mattíthatja őket, ráadásul még a por is megtelepedhet az apró résekben.

Forrás: Unsplash/Brooke Cagle

Fotó: Unsplash/Brooke Cagle

Retikülmentés

Nem csak az ékszereink, a táskáink is öltöztetnek. Általában egynél több van a szekrényben, és előszeretettel váltogatjuk őket. Persze aztán ilyenkor van az, hogy valamit jól elfelejtünk átpakolni az egyik zsebből. Pont azt, amire szükségünk lenne. Kedvenc darabunktól nem szívesen mondunk le, pedig idővel minden veszít makulátlanságából. Nemcsak hőmérsékleti hatások (eső, hó, napsütés vagy légszennyeződés) érik a táskánkat nap mint nap, de kerül rá a parfümünkből is, hozzádörzsölődik a ruhánkhoz, a bőrünkhöz, és még sorolhatnám mennyi külső hatással találkozik. Azt már nem is említve, hogy a belseje is koszolódik, így duplán oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelően ápoljuk. A bőrkiegészítők természetesen speciális szereket és tisztítási módokat igényelnek, de ha a kedvenced nem bőrből van, akkor letisztíthatod langyos vízzel és egy szivaccsal. Ha makacsabb szennyeződést kell eltávolítanod, használj egy kis citromlevet vagy szappant. Érdemes csak finoman áttörölgetni a táskát, és semmiképpen se áztasd sokáig vízben! Odafigyeléssel és apró trükkökkel sokáig használhatjuk a kedvenc kiegészítőinket, és nem kell azonnal megválni tőlük.