Konyha

Okos étrend a pajzsmirigy védelméért

Hajhullás, fáradékonyság, koncentrációs problémák, depresszió, elhízás, bőrszárazság, magas vérnyomás – mint a hét főgonosz, akik sajnos már a mindennapjaink részévé váltak, ma szinte természetesen előforduló tünetekként tekintünk rájuk. Pedig van megoldás, nem is túl bonyolult.

Az imént felsorolt tünetek már-már annyira hétköznapinak számítanak, hogy felbukkanásukat úgy a harmadik X után rezignált nyugalommal fogadja a társadalom. Pedig nem szabadna ennek így lennie. Miért tekintjük természetesnek, ha valaki fáradékony, száraz a bőre és súlyfeleslege van? Pláne, ha elvileg még tesz is a tünetek ellen valamit, csak éppen hatástalanul. Könnyen lehet, hogy rossz irányban keressük a megoldást és a tünetek mögött egy apró, pillangó alakú szervünk a felelős.

Forrás: Unsplash/Bethany Legg

Fotó: Unsplash/Bethany Legg

Miért felel a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy a testünk legnagyobb belső elválasztású mirigye, amely elsősorban az idegrendszer, de végső soron egész testünk optimális fejlődését befolyásolja. A pajzsmirigy aa légcső előtt, a gége két oldalán helyezkedik el. Működéséhez elengedhetetlen a megfelelő jódbevitel, amelyet leginkább vízfogyasztással, jódozott só használatával tudunk megoldani.

Az alulműködés tünetei (hipotierózis)

Súlygyarapodás, lassuló anyagcsere
Hajhullás, szőrzet elvesztése
Bőrszárazság
Fizikai és szellemi lassulás
Depresszió

A túlműködés tünetei (hipertireózis)

Megnagyobbodott pajzsmirigy
Kidülledő szemek
Hajhullás, ritkulás
Korai őszülés
Emelkedő vérnyomás, szapora szívverés
Bőr- és körömproblémák

Mikor kezdjünk gyanakodni?

Normál étrend esetén a fent felsorolt tünetek előfordulásakor természetesen nem kell azonnal a patikába rohanni valamilyen étrendkiegészítőért. Egy hirtelen hízásnál vagy éppen növekvő étvágy melletti fogyásnál azonban érdemes lehet a pajzsmirigyre is gondolni az okok keresése közben. A pajzsmirigy működését célzott laborvizsgálattal egyszerűen lehet ellenőrizni. A szervezet felesleges túladagolásának elkerülése érdekében jódtartalmú készítmények szedését mindenképpen beszéljük meg a háziorvosunkkal!

Forrás: Unsplash/Sean Brown

Fotó: Unsplash/Sean Brown

Mit együnk?

Hazánk termőföldjei jódban szegények, ezért az itt termett zöldségek, gyümölcsök nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű jódot. A helyzetet súlyosbítja, hogy tengerpart híján szinte minimális mennyiségű tengeri halat, kagylót, rákot fogyasztunk, ami a jódbevitel egyik alternatívája lehetne. Bár a jódozott asztali sóra egy időben divat volt kígyót-békát kiáltani, figyelembe véve a hazai természetes jódbeviteli lehetőségeket valamint, hogy még a WHO felmérései szerint is minden harmadik ember jódhiányban szenved, mi ha már sózunk, akkor az jódozott só legyen.
Egyes élelmiszerek hátráltatják a szervezet jódfelvevő képességét, ezt is érdemes figyelemmel kísérni, amikor a pajzsmirigyvédő étrendet állítjuk össze. Ilyen a kelkáposzta, a kelbimbó, a spenót, a szója, a körte, a földimogyoró, a fehérrépa, a brokkoli vagy a karfiol.

Az átlagnál magasabb jódtartalommal bír azonban a tojássárgája, a petrezselyem, a sárgabarack, a sajtok, a datolya, a szilva, a halolajok, a tengeri halak, a hüvelyesek és a gabonafélék.

És még egy érdekesség: évek óta divat a különféle távol-keleti élelmiszerek itthoni fogyasztása. Ilyen többek között a tengeri hínár, amely a leggazdagabb természetes jódforrásnak is tekinthető. Azonban az uniós országokban működő, élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszere (RASFF) rendszeresen felhívást tesz közzé arról, hogy a tengeri hínár (alga) olyan magas koncentrációban tartalmaz jódot, amelynek gyakori fogyasztása jódfelhalmozódást eredményezhet.