Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Te + Én

Hét dolog, amivel segíthetünk szexuálisan bántalmazott ismerősünkön

Statisztikák szerint minden hatodik nőt (és minden 33. férfit) ért már valaha szexuális inzultus. Nem minden áldozat képes beszélni arról, ami vele történt, de ha egy ismerősünk megtisztel a bizalmával, és elmondja nekünk, akkor kötelességünk, hogy mindenben támogassuk őt.

Mivel segíthetünk rajtuk?

Forrás: PIXABAY.COM/CCO PUBLIC DOMAIN

Fotó: PIXABAY.COM/CCO PUBLIC DOMAIN

1. Higgyünk neki

Triviálisnak tűnhet, de az első és legfontosabb, hogy tudassuk vele: elhisszük a történetét. Ne tartsuk nyomás alatt, ne kérdezgessük a részletekről, amelyeket amúgy sem értünk.

Egy tanulmány szerint, amely tíz év eredményeit vizsgálja, annak a valószínűsége, hogy egy szexuális bántalmazásról szóló bejelentés hamis, 2 és 10% közé tehető. Ez is azt támasztja alá, hogy ismerősünk nagy valószínűséggel igazat mond.

2. Hallgassuk meg, amit mond, de ne kényszerítsük

Ha az ismerősünk hozzánk fordul egy ilyen ügyben, az azt jelenti, hogy megbízik bennünk. Ha így van, akkor nagyobb az esélye, hogy mellettünk biztonságban érzi magát, és így többet mond majd el azzal kapcsolatban, hogy mi is történt vele.

3. Ha nem tudja, hogyan beszéljen róla, segítsük megtalálni a megfelelő szavakat

Számos oka van annak, hogy az áldozatok miért beszélnek olyan nehezen az őket ért erőszakról, de néha az is segít, ha egyszerűen nevet adnak annak, ami történt velük.

4. Emlékeztessük, hogy egyáltalán nem ő a hibás

Szüksége van rá, hogy újra és újra (és újra) emlékeztessük, hogy a történtek nem az ő hibájából következtek be. Nem ő okozta őket.

5. Segítsünk neki, hogy ne kelljen szembesülnie olyan helyekkel/helyzetekkel, amelyek a történtekre emlékeztetik

Nagyon sok dolog emlékezteti majd az erőszakra. Ha észrevesszük az ismerősünkön, hogy olyan helyzetbe került, ami a történtekre emlékezteti, próbáljuk meg finoman elvonni a figyelmét róla.

6. Támogassuk mindenben

Ha ismerősünk áldozatként szeretne feljelentést tenni, mindenképp segítsünk neki és támogassuk ebben is. Kísérjük el a rendőrségre, legyünk vele és éreztessük, hogy megértjük, és számíthat ránk.

7. Végül, de nem utolsósorban: segítsünk neki, hogy megfelelő támogatói csoportot/terapeutát találhasson

Rendkívül fontos, hogy a támadás után ismerősünk megfelelő lelki segítséget kaphasson. A legtöbb áldozatnak fogalma sincs, hogy honnan kérjen segítséget egy szexuális támadás után. Keressük meg a legközelebbi segítő csoport vagy klinika elérhetőségét, minden bizonnyal megtaláljuk ismerősünknek a legjobb megoldást.