Otthon

Akik már a szülőszobában a munkába álláson gondolkoznak vajon sikeresebbek?

Na jó, ez egy kicsit túlzó cím, de tény, hogy a nálunk szokásos három év gyes máshol szinte elképzelhetetlen. Nemcsak azért, mert nincs ilyen szociális juttatás, hanem mert egyszerűen nem az él a fejekben, hogy az anyukák évekre távol maradnak a munka világától. Három év azonban hosszú idő, a visszailleszkedés pedig gyakran nehézkes. Segítünk, hogyan tudtok felkészülni egy nehezített pályán való újrakezdésre.

Hogy ki hogyan érzi magát a babázással otthon töltött időszak alatt, az nyilván a személyiségen túl sok egyéb tényezőtől is függ. A család anyagi helyzetétől, attól, hogy van-e segítsége, társasága az anyukának, és attól is, hogy olyan munkahelye volt-e a szülés előtt, ahová visszavárják. Ez utóbbi viszonylag ritka, főleg ha figyelembe vesszük, hogy nem sok olyan cég van, ahol több évre is szabadságolni tudnak valakit anélkül, hogy pótolnák valaki mással. Aki persze lehet, hogy idővel épp olyan pótolhatatlannak bizonyul, mint elődje. A biztos munkahelybe vetett hit mellett tehát nem árt, ha a babázás időszakában mi magunk is teszünk azért, hogy benne maradjunk a cég vagy a munka világának vérkeringésében.

Forrás: Unsplash/Tim Gouw

Fotó: Unsplash/Tim Gouw

Tarts lépést a világgal!

Ma már nem nagyon van olyan munka, ahol nincs szükség számítógépes ismeretre, hiszen már a magán és hivatalos ügyeinket is gyakorta elektronikus úton intézzük. Fontos, hogy folyamatosan frissítsük ismereteinket, hiszen biztos, hogy a korábbi munkahelyünkön is élnek a technikai újdonságok, az új szoftverek nyújtotta előnyökkel. Ha pedig új céghez pályázunk, nyilvánvaló, hogy az önéletrajzunkban a számítástechnikai ismereteinkre is kíváncsiak lesznek. És az sem szerencsés, ha új kollégáinknak úgy mutatkozunk be, hogy bocsi, én új vagyok, megmutatnád, hogyan kell a gépet bekapcsolni? Sok online oktatófilmet találhatunk a világhálón, de akár el is mehetünk egy-egy tanfolyamra, hogy naprakészek legyünk.

Ápold a kapcsolataidat!

Természetesen a szülés utáni időkben nem feltétlenül a bulizáson jár az eszed, inkább aludnál egy jót, de néhány hónap múlva már nyugodtan elmehetsz pár órára a céges karácsonyra. A babának nem lesz semmi baja, ha egyszer nem te vigyázol rá, és neked is jót tesz egy kis kikapcsolódás. A kapcsolataidról már ne is beszéljünk! Egy személyes találkozó a főnökkel nem ugyanaz, mint amikor a Facebookon like-olod a családi képeit.

Tanuld meg beosztani az idődet!

Arra már biztosan te is rájöttél, hogy egy vagy több gyerekkel már nehezített pályán mozogsz a munka világában még akkor is, ha van segítséged. Egy motivált és elszánt anyukánál azonban nincs jobb munkaerő vagy jobb logisztikus. Mivel mindig közbejöhet valami, egy anya mindig idő előtt leadja a feladatait, hiszen az utolsó percre halasztás technikájával könnyen hiba csúszhatna a gépezetbe. Mielőtt éles bevetésben kellene ezt bizonyítanod, végezz tét nélküli tesztelést. Válassz ki egy feladatot, amit szűk határidővel meg kell oldanod. Hidd el, minél hamarabb túl vagy rajta, annál hamarabb megveregetheted a hátad. Menni fog ez!

Forrás: Unsplash/Loic Djim

Fotó: Unsplash/Loic Djim

Képezd magad!

Vannak szakmák, ahol egyszerűen hiteltelen az ember, ha épp csak kikerült az egyetemről. Tekintsd a gyes időszakát érési és tapasztalatszerzési időszaknak, ami a szakmai utadat is támogatja. A gyereknevelés mellett persze jól mutat az önéletrajzban egy-egy elvégzett tanfolyam, ahol továbbképezted magadat. Ha van hozzá affinitásod, saját blogot is indíthatsz, publikálhatsz, hiszen nincs jobb ajánlólevél egy önmagát menedzselő alkalmazottnál. Figyeld meg, még élvezni is fogod!

A legjobb alkalom a váltásra!

Van olyan munka, amit gyerekek mellet már nem tudsz végezni. Vagy épp nem is akarsz, mert időközben rájöttél, nem a te utad. A gyes a legmegfelelőbb időszak, hogy újra felépítsd önmagad. Böngézd a netet, keress újrakezdő vagy saját vállalkozást indító anyukákat, talán te is ihletet kapsz. Van egy csomó, direkt gyesen lévő anyukáknak szóló ingyenes vagy államilag támogatott tanfolyam és posztgraduális képzés is. Élj a lehetőséggel!

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, szeretnél visszamenni dolgozni, ne aggódj, a gyerekek alkalmazkodni fognak a helyzethez. De akkor sem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen, ha a család anyagi helyzetének rendezése érdekében muszáj munkába állnod. Több tanulmány is kimutatta már, hogy a nálunk szokásos hosszú anyasági szabadság ellenére a gyermekeink nem feltétlenül kiegyensúlyozottabbak vagy kezelhetőbbek, nem illeszkednek be könnyebben a közösségekbe, mint azon országok gyermekei, ahol az édesanyák néhány hónap múlva visszamennek dolgozni. Persze nem a 14 órás napokról beszélek, de egy elégedett anya (szakmailag, pszichésen, szociálisan vagy anyagilag) gyermeke felé is pozitívabb attitűdöt mutat. Így pedig mindenki jobban jár, nem? Mert nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minősége számít.

Ha munkába állnál, vagy csak tanulni szeretnél és továbbképeznéd magad, de nincs kereted egy bébisziterre vagy magánbölcsire, keress önkéntes segítő csoportokat a neten vagy érdeklődj a védőnőnél, aki biztosan tud megoldást ajánlani a gyerekfelügyeletre a kicsi korának megfelelően.