Egészség

Védőoltást javasolnak a bárányhimlő ellen a szakemberek

A gyermekeknek és a betegségen eddig át nem esett felnőtteknek is védőoltást javasol a bárányhimlő ellen a szövődmények, illetve maradandó károsodások elkerülése érdekében a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

Póta György, az egyesület elnöke az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, a bárányhimlő évente 35-40 ezer embert fertőz meg, akik közül 200–400-an szorulnak kórházi kezelésre, 100-150-en pedig akár maradandó egészségkárosodást is szenvednek. Kiemelte, a megelőzés egyetlen lehetősége a két oltásból álló oltássorozat, amely – a betegségen történő áteséshez hasonlóan – életre szóló védettséget ad. Póta György szerint az oltásokat 15 hónapos korban, a többi kötelező oltással egy időben célszerű beadni, de azt a betegséget eddig el nem kapott felnőtteknek is ajánlott kérni – adta hírül az MTI.

Fotó: Pexels/ Trinity Kubassek

Fotó: Pexels/ Trinity Kubassek

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szólt továbbá arról is, hogy a közelmúltban nagyobb nyilvánosságot kapott száj-végtag vírus évek óta ismert, és nem indokol semmilyen megelőző intézkedést.

A bárányhimlőről röviden

A bárányhimlő (latinul varicella) az egyik leggyakoribb és legragályosabb, cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amelyen a védőoltással nem védett emberek zöme még gyermekkorában átesik – olvasható a Wikipédián. Kialakulása fő időszaka a 3 és 10 éves kor közötti időre tehető, de általában legkésőbb 15 éves korig megtörténik. A csecsemők ritkábban kapják meg a szoptatási idő alatt, mert az anyatejen keresztül az anya immunitását élvezik.

A járványok időszaka főleg télre és tavaszra tehető. Akit egyszer megfertőzött a bárányhimlő, az általában egy életre védetté válik, de előfordulhat másodlagos fertőzés, ha az első túl enyhe lefolyású volt vagy túl korán történt. A vírus a fertőzés lefolyása és a gyógyulás után megmarad a gerincoszlop melletti idegdúcokban, és később, ha a szervezet védekezőképessége legyengül, kiújulhat felnőttkorban övsömör formájában. A betegség könnyen gyógyul: a szervezet képes magától megbirkózni vele, de szövődmények minden tizedik esetben kialakulhatnak, nagyobb eséllyel felnőttkorban. Nevét is innen kapta: a „bárány” előtag szelíd, ártatlan, enyhe betegségre utal. Létezik ellene védőoltás.