Konyha

Mandula, rizs, szója és kókusz: a növényi italokról röviden

Többféle növényi italt ismerünk, ezeket évszázadok óta fogyasztja az emberiség. Manapság meglehetősen nagy divatja van ezeknek a növényi italok, növényi tejek fogyasztásának. De vajon melyikre mi jellemző, miket tartalmaznak?

A szervezet egészséges működésének fenntartása érdekében a tej és a tejtermékek fogyasztása kiemelkedő jelentőséggel bír. Fontos azonban észben tartani, hogy a növényi eredetű italok tisztán növényi eredetű termékek. A növényi italok közös táplálkozás-élettani jellemzője, hogy a tehéntejnél kisebb biológiai értékű a fehérjéjük, nagyobb a szénhidráttartalmuk, valamint kedvezőbb a zsírsavösszetételük. Ezen túl élelmi rostokat is tartalmaznak és koleszterinmentesek – hívják fel a figyelmet a Nébih szakmeberei a Szupermenta oldalon.

Mandulaital

Böjt idején már a középkorban is fogyasztották a mandulaitalt a tehéntej helyett. A mandulamag gazdag E-vitaminban, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, folsavat, riboflavint és foszfort. A mandulaitalt lenyúzott magbélből nyerik ki, amelynek energiatartalma átlagosan 24 kcal.

Rizsital

A rizsital készítése során a vitaminok egy része elbomlik, az ásványi anyagok és az aminosavak azonban megmaradnak. A rizsital fehérjéje más termékekhez képest ritkábban okoz allergiás tüneteket, könnyen emészthető, valamint tartalmaz többek között nem esszenciális aminosavat is, E- és B-vitamint, kalciumot, vasat. Szénhidráttartalma majdnem duplája a tehéntej szénhidráttartalmának. A rizsitalt általában kalciummal, B-vitaminokkal és vassal is dúsítják – tájékoztatnak az oldalon.

Fotó: iStock.com/naito8

Fotó: iStock.com/naito8

Szójaital

A natúr szójaital hasonlít a tehéntejre és teljes vagy olajtalanított szójababból egyaránt készíthető. A szóját tartalmazó élelmiszerek telített zsírsavtartalma kicsi, többszörösen telítetlen zsírsavtartalma viszonylag nagy. Több kutatás is alátámasztja, hogy a szójából készült termékek fogyasztása hozzájárulhat a vérben lévő LDL-koleszterin csökkentéséhez. Az Egyesült Államok egészségügyi hivatala a kockázatok nélkül fogyasztható szójafehérje mennyiséget naponta 25 grammban határozta meg, amely 800 ml szójaitalnak felel meg.

Kókuszital

A kókuszitalt a kókuszdió reszelt húsából nyerik ki. Állagát tekintve a tehéntejnél sűrűbb, ami magas olajtartalmának köszönhető. A kókuszital enyhén édes íze hasonlít a tehéntejhez.

Zabital

A zabitalnak magas a vitamin- és tápanyagtartalma, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, káliumot, vasat tartalmaz. Szénhidráttartalma a rizsitalnál alacsonyabb, viszont a többi növényi itallal összehasonlítva magasabb. Rosttartalma a növényi italok közül a legnagyobb, valamint káliumtartalma is említésre méltó, a rizsitalt követően a második legnagyobb.