Otthon

Kutyák és lovak: a királyi család kedvenc háziállatai

A kis György herceg és Sarolta hercegnő nem unatkozik: ha állatokkal szeretnének játszani, csak kimennek a nagyinál a királyi istállóba, elkapnak néhány corgit a palotában vagy a vadászkopók közül, esetleg otthon a családi kedvenc kutyust dédelgetik.

Az állattartásban profinak számító II. Erzsébet királynőről úgy tartják, az állatait jobban szereti az embereknél. Így van, vagy sem, annyi biztos, hogy uralkodóhoz méltó életet biztosít mindegyiküknek.

A jól ismert corgik 

Amióta 18 születésnapjára megkapta az elsőt, a királynő él-hal a corgikért, még a nászútjára is magával vitte első ebét, Susant. A kutyák a palotában is helyet kapnak, találkoztak már elnökökkel – pedig állítólag harapósak –, és maga a királynő tenyésztette őket nagy odafigyeléssel. Annak idején 8–10 állat is körbevette, de az utóbbi években számuk egyre csökken, amelyik elpusztul, azt már nem pótolják. A királyi kutyasétáltatók fellélegezhetnek, mert megtörtént, hogy az egyik állat megtépte valamelyiküket, egy másik kutyát, sőt, 1991-ben magát a királynőt is, össze is kellett varrni a sebét. Pedig a kutyusok éhesek biztos nem voltak, külön séf főz nekik minden nap friss ételt marhából, csirkéből, Vilmos és Harry nyulakat, fácánokat lő nekik, reggelire pedig lekváros kenyeret kapnak Erzsébettől. Az ebek ennek ellenére igazi terelőkutyaként mindenkinek a bokáját csípkedik, és rájuk sem lehet szólni, ezért a pletykák szerint a lakájok kis vízpermetezőkkel tartják távol őket. Jelenleg már csak négyen vannak – mármint a kutyák: Willow és Whisper, a két corgi, illetve Candy és Vulcan, a két dorgi, azaz corgi és tacskó keverék – véletlenül jöttek létre, amikor a királynő egyik kutyája titokban randizott Margaret hercegnő tacskójával, majd az utódokat tovább tenyésztették.

https://www.instagram.com/p/BTGhx84F_WA/?taken-by=queenelizabeth

https://www.instagram.com/p/BLYVVbehT-y/?taken-by=queenelizabeth

A vadászkopók 

A corgifalka mellett II. Erzsébet vadászkutyákat is tart, akik értelemszerűen a szokásos vadászatokon segítik a családtagokat, barátokat. Nagyjából húszfős labrador és cocker spániel fajtákból álló falkát tart Sandringhamben, és attól függően utaznak, hol van épp rájuk szükség. A rendes étkezés mellett a kutyákat edzésekkel tartják formában, és a nevük is különleges: Fülöp herceg nevezte el a labradorokat, Erzsébet pedig a spánieleket. Fülöp herceg állítólag szeret kalapok alapján olyan neveket adni, mint a Fedora vagy Trilby, Erzsébet pedig előszeretettel használ neveket a Harry Potter-kötetekből – igen, van Griffendél nevű kutya is.

A királynő lovai

II. Erzsébet szenvedélyes lóimádó, 3 éves kora óta kitűnően lovagol – még ma is –, lóversenyeken fogad, és természetesen vannak saját lovai – személyes lovaglásra és ünnepi célokra is. A személyzet kitűnően eteti, ápolja, járatja az állatokat, megválogatják a téli pihenő legelőit, nyáron pedig a tengerparton is gyakran megfordulnak, minden eszköz, takarmány az utolsó szálig megtervezett és márkás. A Buckingham-palotánál található tiszta, fényes istálló olyan nagy, hogy Károly herceg néha viccesen külön falunak hívja.

https://www.instagram.com/p/Babqc2xA2Sh/?taken-by=theroyalfamily

Vilmos és Katalin kedvence

Lupo, az angol cocker spániel Vilmos és Katalin „nulladik gyereke”, a család kedvence. A fekete kutyus először azokon a képeken jelent meg hivatalosan, amelyeken a kis György herceg. Vilmos arról is beszélt egyszer, hogy Lupo bizony átmegy az összes kölyökkutyás stádiumon, szétrág mindent, ha öt percre magára hagyják, már a bútort csócsálja, és nem igazán lehet megállítani. Jókat eszik, hiszen gazdái sokszor visznek neki megmaradt, de emberi fogyasztásra már nem szánt fogásokat jótékonysági eseményekről. A kutyáról sokat elmond, hogy saját Wikipédia oldala is van, ahol kideríthetjük, hogy annak idején Katalin szülei tenyésztették ki, és 2011 karácsonya körül született.

https://www.instagram.com/p/BILljQxhdXz/