Konyha

Kisgyerekek nagy kedvence: a halrudacska története

Az első gyorsfagyasztott halrudacskákat több mint hatvan évvel ezelőtt készítették Angliában, bár a hal lefagyasztásának ötlete valójában – és cseppet sem meglepő módon – az eszkimóktól származik.

A felmérések szerint a magyar lakosság nem fogyaszt kellő mennyiségű halat: a hazai halfogyasztás a különböző források adatai alapján fejenként mindössze 4,6–6 kilogrammot tesz ki évente, amely csak az utolsó helyre elég az európai országok között. Ugyanakkor az európai átlag 22,7 kilogramm. A legtöbb halat a portugálok fogyasztják, 55,3 kilogrammot tesznek évente a tányérjaikra – olvasható a Nébih Szupermenta oldalán.

Az eszkimók ötlete a hal lefagyasztása

A fagyasztott hal ötlete az elbeszélések szerint az eszkimóktól ered, hiszen ők a frissen kifogott halat jégtáblák közé tették, hogy az megőrizze minőségét és frissességét.

Képeink illusztrációk. Fotó: Pexels/ CCO License

Képeink illusztrációk. Fotó: Pexels/CCO License

Az eszkimók ötletét egy Clarence Birdseye nevű feltaláló, vállalkozó fejlesztette tovább a húszas évek elején. Évek kemény munkája és technológiai fejlődése után végül 1955-ben Anglia egy kikötővárosában, Great Yarmouthban készítették az első halrudacskát – olvasható a Szupermenta oldalon. Magyarországon az 1990-es években kezdett el igazán népszerűvé válni a gyorsfagyasztott halrudacska. Kedveltségét növelte, hogy a panírozott, szabályos alakú, aranybarnára sült halrudakkal a gyerekeket is rá lehet venni a halfogyasztásra, emellett pedig gyorsan, fáradtság nélkül elkészíthető.

A halfogyasztás margójára

Közismert, hogy a sok halat fogyasztó nemzetek, például az eszkimók vagy a japánok általában egészségesebbek, főleg a szív- és érrendszeri betegségek érintik őket kevésbé. Ezt kutatások is alátámasztják, például kimutatták, hogy akár már heti egyszeri halfogyasztás is képes 52 százalékkal csökkenteni a szív eredetű elhalálozás előfordulását. Egy másik kutatás során azt találták, hogy heti legalább 85 gramm zsírosabb halféle, például lazac fogyasztása 70 százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.