Egészség

Kezdődik az influenzaszezon a háziorvos szerint

Jellemzően novembertől márciusig tart az influenzaszezon, vagyis lassan célszerű lehet beoltatni magunkat ellene a háziorvos szerint. Az utóbbi időkben enyhébbek voltak a járványok, de hogy melyik évben mi várható, azt sosem lehet előre tudni.

Hamarosan kezdődik az influenzaszezon – ezt mondta Bense Tamás háziorvos szombat délelőtt az M1 aktuális csatornán az MTI tájékoztatása szerint. A szakember közölte, hogy általában novemberben vagy decemberben érkeznek az első influenzás betegek, és egészen februárig vagy márciusig okoz problémákat ez a betegség. Hozzátette azt is, hogy ezért éppen most a legcélszerűbb beoltatnia magát mindenkinek; az oltóanyag a körzeti orvosoknál áll rendelkezésre.

Bense Tamás háziorvos elmondta azt is, hogy valószínűleg az utóbbi évek enyhébb járványai miatt csökkent az oltási kedv Magyarországon, pedig nem lehet előre jelezni, hogy melyik évben milyen mutáción esik át a kórokozó, így azt sem, hogy milyen súlyosan érinti a népességet.

Fotó: iStock.com/Elenathewise

Fotó: iStock.com/Elenathewise

Az influenzáról

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség. A kórokozók emlősöket (például ember, sertés, ló) és madarakat (például vadkacsa) képesek megfertőzni. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (például váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél súlyos szövődmények léphetnek fel – tájékoztat róla a Wikipédia.

A betegség tünetei a fertőződést követően 1–3 nappal hirtelen kezdődnek: láz, hidegrázás, elesettség, étvágytalanság, izomfájdalom, fejfájás, szédülés. Később torokfájás és száraz köhögés is megjelenik. A láz 1–5 nap alatt megszűnik, majd napok–hetek múlva a többi tünet is elmúlik.

Szövődményként előfordulhat felső és alsó légúti gyulladás, tüdőgyulladás (amely időseknél és immunhiányos állapotúaknál gyakran halálos) és szívizomgyulladás (ez szintén halálhoz vezethet). A 2009-es járványt okozó H1N1 influenzavírus-törzs különösen veszélyezteti a terhes nőket: több, egyébként egészséges kismamának okozott halálos tüdőgyulladást. Influenzában csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így gyakran lépnek fel egyidejűleg bakteriális fertőzések is.