Egészség

3 + 1 étel a lapos has érdekében az őszi szezonra

Minden évszaknak megvannak a maga ételei, italai, amelyeket szívesen fogyasztunk, mert annak van itt az ideje, és mert az idő változásával mi is szeretünk egy kicsit változni. Lecseréljük a ruhatárunkat, és olyan ételek kerülnek a tányérunkra, amelyek aktuálisan a legkönnyebben elérhetők.

Vagy egész évben hozzájutunk, de ősszel lényegesen kisebb a friss, hazai zöldség- és gyümölcskínálat, és ilyenkor olyasmiket is beleteszünk a kosarunkba, amiket tavasszal vagy a nyáron talán mellőzünk éppen azért, mert akkor másnak van a szezonja.

Az ősz beköszöntével még nem feltétlen kell abbahagyni a diétát sem, hiszen attól, hogy már felvehetjük a bővebb pulóverünket, nem azt jelenti, hogy búcsút is inthetünk az olyan nehezen megszerzett, lapos hasunknak, csak mert vége a nyárnak és a bikinis-strandos hétvégéknek, nyaralásoknak. De az is lehet, hogy pont most jutottunk el oda, hogy szívesen leadnánk néhány kilót, hogy csökkentsük a derékméretünket – mert most úgy éreznénk jobban magunkat a bőrünkben.

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Milyen ételeket, fűszereket ehetünk ebben az esetben?

1. Például a zellert, amely magas rosttartalma miatt az emésztésünk egyik legjobb barátja lehet. Felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket. Csökkenti a vér cukorszintjét. A zellermag görcs ellen is kiváló, emellett vizelethajtó, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Magas B1- és B2-vitamin-tartalma mellett kevés C-vitamint tartalmaz. Ugyanakkor a Wikipédia szerint a vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása.

2. A hidegebb nappalok és éjszakák sztárjai a keleti fűszerek, ilyen a kurkuma is, amely többek között serkenti az emésztést és csökkenti a puffadás érzését. Emellett ízületi fájdalmakra is hatásos, és a rák kialakulását is segíthet megelőzni, illetve depresszió ellen is ajánlják a Wikipédia szerint.

3. A szintén jellegzetes illatú és ízű rozmaringnak bár bizonyítékokkal megalapozott orvosi javallata nincs, a rozmaringolajat a népi gyógyászatban emésztési zavarok kezelésére és a gyomor-bélrendszer enyhe görcsös állapotainak oldására, továbbá enyhe izom- és ízületi fájdalmak és enyhe perifériás keringési zavarok enyhítésére használják. Valamint nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővizek (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

4. Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és tejszaporító hatást tulajdonítanak az édesköménynek. Állítólag ez az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtókkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket. Emellett felhasználható rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk.