Konyha

Mennyi ideig ihatjuk meg a felbontott bort?

Előfordul, hogy szívesen innánk egy pohár bort a vacsorához, de nem akarjuk csak emiatt megbontani az üveget, hiszen megbontás után már nem sokáig tartható el. De pontosan mennyi ideig szabad meginni még a bort, miután felbontottuk?

Természetesen minden attól függ, hogy milyen típusú borról van szó, hiszen mindegyiknél más a szavatossági idő, egy azonban biztos, ha egyszer az üveg felét már nem a bor, hanem levegő tölti meg, könnyen elveszítheti jó ízét. A szakértők szerint legjobb, ha a megbontott bort 4-6 órán belül elfogyasztjuk, de ez nem mindig valósulhat meg. Sok múlik az ízlésen: van, aki 24 óra elteltével már gyökeres változást érez a bor ízében, míg másnak egy hét múlva is megfelelő a hűtőben tárolt bor. Egy biztos, ennyi idő alatt még nem kell mérgezéstől tartanunk, de ha lassítani szeretnénk a megromlás folyamatát, mindenképp hűtőben és lezárva tároljuk. Ha főzéshez használjuk a bort, akkor is ezeket az időtartamokat érdemes figyelembe venni.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Könnyű fehérborok és rozék

A könnyebb fehérborokat felbontás után egy hétig eltarthatjuk a hűtőben, dugóval lezárva. Előfordul, hogy néhány bor ízének még jót is tesz, ha kap egy kis levegőt, de akkor is érdemes egy héten belül elfogyasztani.

Testesebb fehérborok

Mivel ezeknek a boroknak általában alacsonyabb a savtartalmuk, kevesebb ideig állnak el a hűtőben, mint a könnyebb fehérborok és a rozék. Hűtőben, lezárt palackban, 3-5 napig fogyaszthatóak.

Vörösborok

Sötét helyen, hidegben a vörösborokat is 3-5 napig fogyaszthatjuk. Ezeket érdemes fogyasztás előtt picit szellőztetni, de a hűtőben lezárva tároljuk.