Egészség

6 tipp, hogy könnyebben tudjunk elaludni

Előfordul, hogy úgy kerülünk ágyba este, hogy még teljes fokozaton pörögnek fejünkben az egész napi történések, ezt testünk is átveszi, így pedig szinte lehetetlen elaludni. Próbáljunk elalvás előtt már átszellemülni, készülni az éjszakára, hiszen az esti alvásunktól függ másnapi teljesítményünk is.

Olvasás

Elalvás előtt egy órával – különösen, ha nehezen alszunk el – figyeljünk arra, hogy ne zavarjanak már minket elektromos eszközeink és az azokból áradó kék fény és zaj. Szabaduljunk meg tőlük, hagyjuk a hálószobán kívül, és ne vigyünk be magunkkal mást, csak egy jó könyvet.

Forró fürdő

A forró fürdő ellazít, segít a stresszoldásban, növeli a testünk oxitocinszintjét, ezáltal pedig segít legyőzni az egész napos szorongást. Ha erős sugárban éri a testünket, érdemes a kötött izmokat átmasszírozni a forró vizes zuhannyal, az is hozzájárul majd, hogy elengedjük a feszültséget.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Levendula

Ha szeretjük az illatát, párologtassunk egy kevés levendulát a hálószobában, vagy gyújtsunk meg egy levendulával illatosított gyertyát. Lélegezzük be az illatot, és engedjük, hogy átjárjon minket nyugtató hatása.

Mozgás

Ha nem is állunk neki közvetlenül lefekvés előtt vadul sportolni, ha nem volt időnk aznap a mozgásra, este – akár már pizsamában, az ágyban – végezzünk el néhány nyújtó gyakorlatot. Megerőltető edzést ilyenkor már ne végezzünk, de egy-egy jóleső jógapóz segíthet az ellazulásban.

Bor

Egy pohárka bor vacsora mellé vagy lefekvés előtt kifejezetten egészséges, és még a könnyű álmot is elősegíti.

Tej

Ha nem vagyunk az alkohol hívei, akkor sincs semmi gond, egy pohárka langyos tej is segíthet az elalvásban.