Siker

Kanadai film győzött a szolnoki tudományos filmfesztiválon

A Létfontosságú kötelék című, Kanada legforgalmasabb szervátültető központjában készült közel egyórás dokumentumfilm kapta az első díjat a vasárnap zárult szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon. Magyar alkotóknak egy harmadik helyet és egy elismerő oklevelet ítélt oda a háromtagú zsűri.

Demeter István fesztiváligazgató a szombat esti díjkiosztóról az MTI-nek elmondta: az első helyre rangsorolt filmet a kanadai Niobe Thompson rendezte, és külön erénye, hogy példátlanul valós képet tár a nézők elé a műtétekről, az intenzív osztályi kezelésekről, s arról, hogy a transzplantációs várólistán szereplő és intenzív osztályon lévő betegek mivel szembesülnek.

A második díjjal a francia Jean-Christophe Ribot-t jutalmazták a Rosetta – Egy üstökös emlékei című filmjéért, amely egy missziónak egy üstökösön végzett kutatásait mutatja be.

Fotó: iStock.com/johan63

Képünk illusztráció. Fotó: iStock.com/johan63

A harmadik díjat megosztva Tasnádi István egy különleges és ritka betegséget, a hipermnéziát kutató filmje, a Memo című, valamint a német Aleksandra Sorgenicht az Óceáni hősnők – Alison Kock című filmjéért vehette át.

További elismerések, díjak

Elismerő oklevélben részesült Török Zoltán a Lemming – A messzi észak aprócska ura és a lengyel Krystian Matysek a Mézvadászok című alkotásáért.

A fesztivál díjkiosztóján bejelentették: az első díjat elnyerő alkotás producere, Rosvita Dransfeld írásban lemondott a pénzjutalomról, ezért a pénzt a zsűri döntése alapján 50-50 százalékos arányban Lerner Balázs, illetve Balázs Gergely kapta a Budapest Inferno: A Molnár János-barlang titka, valamint A dunavirág mentőakció című filmjéért.

Az október 12-én kezdődött, négynapos fesztiválra 11 országból 200 filmet neveztek, amelyből 26-ot a versenykategóriában, 9-et pedig a versenyen kívüli panoráma szekcióban vetítettek le.